Miedema MHC 240 combi sorteert de aardappelen af land

Aardappelen rooien en af veld gesorteerd de vrachtwagen in voor transport naar de fabriek, dat gebeurde gisteren in Essen (Duitsland). Hendrik Koopman uit Barchem Compascuum (Drenthe) teelt jaarlijks tussen de 350 en 450 ha aardappelen en huurt land in zijn regio maar ook net over de grens in Duitsland. Omdat Hendrik Koopman veel transportbewegingen maakt voor het vervoeren van aardappelen, werkt hij sinds augustus met een mobiele stort- en sorteerbak van Dewulf-Miedema, model MHC 240 combi.

SIZED_KIPPEN, SORTEREN, ZEVEN EN AFVOEREN“De machine bevalt mij prima. In 20 minuten tijd zit de vrachtwagen van ruim 28 ton vol en omdat ik al dat transport van de aardappelen niet meer richting huis heb, heb ik minder lekke banden, minder bandenslijtage en brandstofverbruik. Bovendien minder tot geen bekeuringen meer, ” aldus Koopman die alweer op telefoon zit te wachten van Mc Cain voor de volgende vrachtwagen.
De Miedema MHC 240 combi is een ‘custom made’ machine en beschikt over een bodemmat van 460 cm lengte, twee rollenunits waar de uitgezeefde grond zijdelings wordt afgevoerd en waar ook de ondermaat uit gesorteerd wordt en zijdelings afgevoerd via een lange opzij zwenkende opvoerband. De overmaat aardappelen komen op een leestafel waarna ze door 2 tot 4 personen worden nagekeken op kluiten, rot, loof e.d. Vervolgens worden ze met een telescopische hallenvuller op een vrachtwagen gedraaid. De machine is ook geschikt voor loonwerkers die voor groepen aardappeltelers het rooien, sorteren, inschuren en vervoeren naar de fabriek uit handen kan nemen.

Lees meer in de volgende loonwerker

Tekst en beeld: Annelies Bakker

%d bloggers liken dit: