MF 7700 S DVT Stage 5, een ijzersterke basis

Akkerbouwers, loonwerkers en aannemers zoeken in toenemende mate tractoren die zich zowel ecologisch als economisch onderscheiden. Een laag brandstofverbruik en emissienormen zijn daarbij veelal leidend. Ook overheden stellen steeds vaker eisen bij gunning van opdrachten. De emissiearme Massey Ferguson 7700S DVT Stage 5 tractoren blijken hiervoor een solide basis.

6 Cilinder MF

Massey Ferguson introduceerde 16 jaar geleden de 6 cilinder MF 7480 DVT. Deze trekker van 145 pk beschikte destijds al over een traploze transmissie met instelbare reactie-mogelijkheden om zeer ‘zuiver’ te rijden op voetpedaal of pookje. In de praktijk realiseerden de chauffeurs een lagere belasting voor zichzelf, meer capaciteit én een lager brandstofverbruik. Niet vreemd dus dat deze tractoren in hun marktsegment al snel een koppositie verwierven.

Akkerbouwers en loonwerkers

Een trend van de laatste jaren is dat akkerbouwer en aannemers in de groenvoorziening steeds vaker grotere vermogens kiezen in verband met capaciteit én grotere werkbreedtes en de toepassing van bijvoorbeeld afzuigtechnieken. In combinatie met de scherpere emissienormen, ontwikkelde Massey Ferguson de MF 7700S DVT Stage 5 waarbij een aantal oplossingen gebundeld zijn:

– De energiezuinige trekker voldoet aan de hoogste emissienorm en is daardoor inzetbaar bij akkerbouwers en aannemers die hoge eisen stellen in het kader van de CO2 prestatieladder.
– De trekker is dusdanig gebouwd dat een toelaatbaar totaalgewicht (GVW) van 14.000 kg het mogelijk maakt dat de trekker (ook met bijvoorbeeld een aangebouwde maaiarm) binnen het wettelijk kader van de wegenverkeerswet blijft.
– Het extra vermogen van de 6.6 liter AGCO-power 6 cilinder (nu ruim 200 pk) maakt het bovendien mogelijk dat de trekker zeer goed in staat is de nieuwste werktuigencombinaties aan te drijven.

 

Stage 5 normen

Massey Ferguson maakt in deze vermogensklasse al 10 jaar gebruik van AGCO Power (voorheen Sisu) motoren van 6.6 liter inhoud. Gebruikers roemen de 4 kleps commonrail motoren met Bosch injectoren en geroemd om prima prestaties en hoge betrouwbaarheid. In de MF7600 modellen werd daarbij voor het eerst gebruik gemaakt van SCR-techniek (Ad Blue) om te voldoen aan de toenmalige Stage 3B eisen. Om binnen de Stage 5 normen te blijven, zijn aanvullende componenten zoals een Scoot Catalyst ontwikkeld. Uitstoot van NOX en fijnstof zijn doormiddel van onderhoudsvrije componenten tot een minimum beperkt. Ook is Massey Ferguson er samen met AGCO Power in geslaagd om stilstand ten behoeve van regeneratie van de filters te voorkomen. De trekker is daardoor de gehele dag maximaal inzetbaar.

Brandstofbesparing

Fabrikant Herder en haar Nederlandse distributeur LMB van Breda ontwikkelden voor de MF7700S DVT een maaizuigcombinatie met een nieuwe giek. Deze heeft een unieke transportpositie waardoor de transporthoogte lager dan 4 m is. En met de aangepaste pompaandrijving kan de trekker bij slechts 1.750 motortoeren met een gunstig vermogen en koppel haar werk doen. Het blijft daarmee ver weg van het maximum toerental. Dat bespaart veel brandstof.

Massey Ferguson en Herder

De bijzondere combinatie van Massey Ferguson en Herder heeft de belangstelling getrokken van een groot aantal professionele aannemers in de groentechniek. De eerste drie combinaties op basis van een MF7719S DVT zijn overgedragen op Krinkels BV, een landelijk opererend bedrijf in de groentechniek. Zij zijn een integrale speler in het onderhoud van infrastructuur en openbare ruimte in Nederland en hebben Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hoog in het vaandel.

Bron: Massey Ferguson

%d bloggers liken dit: