Merlo verreikers: pioniers op diverse vlakken

Merlo is één van de typische specialisten als het om verreikers gaat. Met een breed gamma én speciaal op de landbouw gerichte modellen proberen ze akkerbouwers, loonwerkers en veehouders tevreden te stellen en te houden.

In 1981 bracht het bedrijf haar eerste verreiker op de markt, de SM 30. En in 1987 bedacht ze het principe van de motor naast de cabine dat Panoramic werd genoemd. Als eerste volgens importeur De Lille, en daarmee zette Merlo de trend voor het huidige concept van starre verreikers. Alle starre verreikers hadden altijd de typeaanduiding Panoramic, totdat de voor de landbouw bestemde modellen de naam Turbofarmer meekregen in 1996. De Turbofarmer kan ook als trekker worden gebruikt, vandaar. De naam Panoramic zien we nog altijd terug bij het meest compacte model.

De Multifarmer kwam in het jaar 2000 op de markt. Dit is een model dat zich met name dankzij de driepuntshef en de aftakas aan de achterzijde richt op landbouwers die een verreiker ook willen inzetten voor andere werkzaamheden dan voor hef- en tilwerk, geen (beschikbare) trekker op het bedrijf hebben of een trekker met voorlader willen vervangen.

Volgens importeur De Lille kenmerken Merlo-verreikers zich door het ontbreken van een contragewicht aan de achterzijde van het voertuig. De achterzijde van de achterwielen is hierdoor gelijk aan de achterzijde van het voertuig. Merlo verwerkt het contragewicht in een stalen frame dat van voren naar achteren loopt. In dit doorlopende frame van een dikke gezette stalen plaat, ook wel badkuip genoemd, ligt de giek.

Lees het volledige artikel met gebruikerservaringen in De Loonwerker van januari.

%d bloggers liken dit: