McConnel Rakaerator, de multifunctionele stoppelhark

sized_McConnel_Rakaerator-7400_(6)  Nadat McConnel eerder dit jaar de Seedaerator strip till zaaimachine toevoegde aan haar akkerbouw- en loonwerkprogramma, is het nu de beurt aan de Rakaerator. De nieuwe Rakaerator maakt deel uit van een offensief van McConnel om nieuwe concepten voor grondbewerking en zaaien te introduceren.

Vocht vasthouden, vals zaaibed creëren, biologische onkruidbestrijding
De 6 rijen met 144 slijtvaste tanden van 13 mm dik van de Rakaerator breken de bovenlaag over een diepte van 20 tot 50 mm open en onderbreken de capillaire werking zodat het aanwezige vocht behouden blijft voor het volggewas. De tandafstand van slechts 50 mm zorgt voor een fijn verkruimelde toplaag waardoor een vals zaaibed ontstaat voor onkruiden als duist, windhalm en straatgras. De onkruiden ontkiemen hierdoor snel en kunnen met een opvolgende bespuiting effectief bestreden worden. De Rakaerator is bovendien uitermate geschikt voor mechanische onkruidbestrijding in de biologische akkerbouw. Zowel in het najaar aansluitend op de oogst als in het voorjaar voorafgaand aan het zaaien van sized_McConnel_Rakaerator-7400_(12)zomergranen, kunnen onkruidkiemen met slechts één werkgang uitermate effectief worden bestreden. Ook na opkomst van het gewas is een mechanische bestrijding mogelijk met de Rakaerator. Door de lichte grondbewerking warmt de bovenlaag bovendien sneller op zodat ideale omstandigheden ontstaan voor voorjaarszaai van zomergranen.

Effectief tegen slakken
De Rakaerator draagt in belangrijke mate bij aan de bestrijding van slakkennesten in de gewasresten. Mede dankzij de hoge werksnelheid tot maar liefst 25 km/u in combinatie met de tandafstand van 50 mm, worden slakkennesten effectief vernietigd zodat de eitjes uitdrogen. De chemische bestrijding van slakken kan hierdoor beperkt worden en in sommige gevallen zelfs achterwege gelaten worden.

Hoge capaciteit, lage kostensized_McConnel_Rakaerator-7400_(7)
De Rakaerator heeft een werkbreedte van 7,4 meter en is geschikt voor trekkers vanaf 120 pk (88 kW). In combinatie met de hoge werksnelheid tot 25 km/u genereert dit een capaciteit van 9 tot 13 hectare per uur. Het brandstofverbruik blijft hierbij afhankelijk van de omstandigheden beperkt tot slechts 1,5 tot 2,0 liter per hectare. De 6 rijen tanden zijn hydraulisch verstelbaar vanuit de cabine zodat onder wisselende omstandigheden een gelijkmatige bewerking wordt gehandhaafd. De geharde veerstalen tanden van 13 mm dik (optioneel 14 en 16 mm) hebben een lange levensduur en dragen bij aan het onderhoudsarme karakter van de Rakaerator.

%d bloggers liken dit: