Maïs in dubbele rij met Pöttinger Aerosem PCS Duplex Seed.

Pöttinger introduceerde eerder al de Aerosem PCS combinatiezaaimachines die zowel voor het zaaien van granen en grassen als voor het zaaien van maïs ingezet kunnen worden. Met Duplex Seed kunnen de machines nu ook maïs in dubbele rij zaaien. Na tests van de Universiteit voor Bodemwetenschappen in Wenen bleek dat deze zaaimethode goed is voor tot 11% meeropbrengst bij kuilmaïs en tot 8% meeropbrengst bij korrelmaïs.

sized_aerosem_pcs_maisdosierung_1_hqDe Pöttinger Aerosem PCS is een pneumatische zaaimachine met een werkbreedte van 3, 3,5 of 4 meter. Door een uitneembare sectionering in de zaadtank is de machine in staat om verschillende gewassen tegelijkertijd te zaaien. Door dat de machine is uitgerust met het PCS-systeem, waarbij doseerelementen op de zaaipijpen zijn gemonteerd, kan deze ook maïs of zonnebloemen zaaien. De andere zaaielementen kunnen dan gebruikt worden om een ondergewas zoals gras te zaaien of kunstmest naast de maïsrij in te werken.

Bij het Duplex Seed systeem wordt de maïs in een dubbele rij gezaaid, met een afstand van 12,5 cm tussen de 2 rijen, 30 cm plantafstand in de rij en 75 cm afstand tussen de dubbele rijen. Hierdoor krijgen de maïsplanten meer ruimte om te groeien en een betere opname van nutriënten omdat er minder concurrentie ontstaat tussen de wortels. De bredere rij planten heeft ook voordelen op gebied van onkruidonderdrukking en erosiebeperking. Omdat de afstand tussen de planten toch nog beperkt is kan er geoogst worden met een standaard maïsbek.

 

%d bloggers liken dit: