Maaien en harken met de grootste precisie met Vicon

Met GeoMow en GeoRake haalt Vicon de precisie van GPS-gestuurde werktuigen naar de ruwvoerderwinning. Door zowel het maaien als harken via GPS te gaan aansturen wordt de capaciteit van de machines verhoogt terwijl de belasting voor de bestuurder daalt.

Maaien
Vicon ontwikkelde voor de EXTRA 7100T de GeoMow applicatie. Deze maaier heeft een maximale werkbreedte van 10.2m. In de praktijk blijkt dat de maximale werkbreedte niet altijd wordt bereikt, omdat chauffeurs voor veiligheid gaan als het gaat om overlap, zodat er geen gras blijft staan. Hierdoor wordt de capaciteit niet volledig benut. GeoMow zorgt ervoor dat altijd de maximale capaciteit wordt behaald. GeoMow volgt de lijn van de trekker en bepaalt de positie van de frontmaaier, zodat op basis van die gegevens de overlap kan worden bepaald. Hierdoor kunnen de maai-units snel en accuraat reageren. Ook tijdens het maaien in bochten stuurt GeoMow bij waar nodig. Tijdens het maaien in een bocht zal de frontmaaier van positie veranderen, waardoor GeoMow een signaal geeft aan de achterunits, die automatisch de overlap optimaal aanpassen. Op het moment dat de bocht te krap is om overlap te compenseren, krijgt de chauffeur een waarschuwingssignaal in de terminal.

Harken
Voor het harken ontwikkelde Vicon de GeoRake applicatie voor de Andex 1505. Met een maximale werkbreedte van 15m en vier rotoren, vraagt het werken met deze hark veel van de chauffeur. Om de maximale capaciteit optimaal te benutten, van chauffeur en werktuig, is precisie gewenst. Het in- en uitheffen van de rotoren moet op het juiste moment plaatsvinden, om het zwad zo goed mogelijk neer te leggen voor het navolgende werktuig. Deze essentiële bediening gaat vanaf nu volledig automatisch, waarbij alle vier de rotoren individueel, automatisch worden bediend. De chauffeur kan zich volledig richten op het draaien op de kopakker, zonder zich zorgen te maken over de hark. Daarnaast registreert GeoRake het gebied waar de hark al is geweest. Op het moment dat een rotor in al bewerkte gebied komt, zal deze automatisch uitheffen. Elke rotor kan individueel in- en uitheffen en werkt als één van de vier secties.

%d bloggers liken dit: