Loonwerker in beeld: Loon- en grondwerken De Keersmaeker Gebroeders bvba (Haasdonk)

“Handigheid primeert boven capaciteit van machine.”

De eerste keer dat we de broers De Keersmaeker troffen waren zij verrast met het bezoek van De Loonwerker. Zelf lezen ze de reportages met verwondering en worden ze jaloers als zij zien hoe hun collega’s er tegen aan gaan in Vlaanderen. Door het streekgebonden karakter van het Waasland zijn zij genoodzaakt het kleinschaliger aan te pakken. Toch zijn wij zeer benieuwd naar hun manier van werken! 

“Vechten voor tractorwerk.”
SIZED__MG_1110Grondlegger en pionier was Jozef De Keersmaeker die in 1955 als eerste in de regio een trekker met aardappelrooier kocht. Indertijd werden de aardappelen opgezakt in jutten zakken. Een succes zo bleek. De loonwerker kreeg niet gedaan en schakelde zijn zonen in. Petrus De Keersmaeker was er daar één van, hij nam het bedrijf over in ’62. Niet veel later breidde de activiteiten uit en ging hij onder meer dorsen en persen. Met de één-rijige hakselaar die er kwam begin jaren ’70 verschenen ook Guy en Urbain op de werkvloer. Beide snotneuzen waren verzot op tractor rijden. Voordat er gehakseld kon worden werden de drie buitenste rijen maïs manueel afgekapt. De jongens werkten zich in het zweet en vochten uit wie de kar maïs iets verder naar de hoeve mocht brengen. Voor het serieuze werk was het wachten tot 1992, toen gaf Petrus de fakkel door aan zijn zonen. In 2004 verhuisden Urbain en Guy naar de huidige locatie in de Kruisstraat. Daar was het ruimer en… .

 

In the middle of nowhere
Stiller. De volgende gebuur woont 500 meter verder. Toch zijn er ook enkele nadelen. Elektriciteitsvoorzieningen moesten ze uit eigen zak betalen en waterleiding ontbreekt nog steeds. Kraantjeswater pompen ze zelf op. Aangezien er geen rioleringen zijn zuiveren ze hun water voor het in de beek komt. Tevergeefs belden ze Telenet voor gratis internetaansluiting. Via de smartphone kunnen ze nu toch Wi-Fi krijgen.

Toch weet Vadertje Staat de broers te vinden voor allerhande controles. Guy vermoedt dat bedrijven die beginnen met de beginletters van het alfabet meer kans maken op zo’n bezoek. Onlangs kwamen ze kijken naar de wasmachine die aangekocht werd op de bvba. Helaas, de controleur droop af met de staart tussen de benen. De machine staat in de loods en wordt alleen gebruikt om overalls te wassen.

Lees meer over deze Loonwerker in Beeld in het december-nummer van De Loonwerker.

%d bloggers liken dit: