Loonwerker in beeld: Landbouwwerken Goris (Dessel)

“Wringen ons in bochten om alle werken aan te nemen.”
Klein maar fijn. Zo kunnen we het loonbedrijf van Danny en Randy Goris het best omschrijven. De loonwerker voert bewust klussen uit die ze op hun eigen kunnen klaren. Op die manier volgen ze alles zelf op en garanderen ze kwaliteit. Vader en zoon kiezen voor topmachines die compleet en uitgerust zijn met allerhande opties.

Alternatief voor slechte knie
Lang was het verzorgen van 740 vleeskalveren de dagtaak van Danny en Diane Goris op hun bedrijf in Dessel. Die verzorging, twee maal per dag en zeven op zeven, vergde fysiek veel van Danny. Hij sukkelt al jaren met een slechte knie. Loonwerk was echter nooit ver af in de Antwerpse Kempen. De landbouwerszoon perste en mestte al van toen zijn vader nog boerde. Zijn hobby vormde een mooi alternatief. Zo lang hij niet al te veel op en af de tractor moest en zijn knie niet te hard belastte, was de pijn te verdragen. Ondertussen hebben ze een vaste medewerker gevonden die de kalveren soigneert zodat de focus helemaal op de landbouwwerken ligt.

Nieuwe trekker voor Randy.
De eerste mesttank die Goris gebruikte was een Joskin van 3.500 liter. Onlangs bracht de fabrikant nog een gelimiteerde miniatuur op de markt van dat model. Net zoals de aaltonnen groeide ook het werk. In 2005 was het welletjes toen het drukke voorjaar aanbrak. Randy was een half jaar als fotolasser aan de slag toen Danny hem een voorstel deed. Als hij thuis bleef zou er een nieuwe JD 6620 op het bedrijf komen. Woorden die Goris-senior geen twee keer moest herhalen. Vader en zoon kozen resoluut voor specialisatie. Gras oprapen, ronde balen persen en wikkelen, stalmest spreiden, grondtransport en een winterdienst zijn onder andere zaken waarmee de dienstverlening uitgebreidde. Sinds 2009 maakt Randy zijn eigen rekening. Hij heeft nu twee tractors, een aalton en een mestwagen. De hangar waar zijn materieel staat is gloednieuw en staat 500 meter verder dan het ouderlijke bedrijf.

SIZED__Q4A6360Jongste Goris niet merkgebonden
In tegenstelling tot Danny die helemaal overtuigd is van John Deere, weet Randy niet voor welke kleur hij is. Nu bollen er twee JD 7530, één 6210R en een NH T7.270 Blue Power. De New Holland is voorlopig een succesverhaal en kreeg de bijnaam ‘sleurtracteur’. De trekker wordt uitsluitend gebruikt aan de drie-assige mesttank en mestwagen en heeft geen liftarmen. Toen ze een Bergmann-mestkar kochten, raadden ze aan een tractor te gebruiken met een aftakastoerental van 750 toeren/minuut. Een instelling die hun huidige werkpaarden niet hadden. De New Holland vraagt AdBlue maar is zuinig in verbruik. Beide zaakvoerders hebben elk een JD 7530 met bijna 10.000 uur op de teller. Danny kijkt uit naar de 7250R die hij op proef krijgt. Die 50 pk’s extra zouden welkom zijn aan het mestvat voor als het nat is. Randy zou graag een Fendt 724 testen. Zo’n compacte en sterke trekker zou een meerwaarde zijn op het bedrijf.

Wilt u meer lezen over Landbouwwerken Goris? Neem dan snel een abonnement op De Loonwerker!

%d bloggers liken dit: