Sinds 1 januari 2014 moet elke professionele gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen de regels rond geïntegreerde gewasbescherming (IPM) toepassen. De wettelijke basis hiervoor is de Europese richtlijn (EG) nr. 2009/128 betreffende een duurzaam gebruik van pesticiden.
IPM (Integrated Pest Management) of geïntegreerde gewasbescherming gaat over het duurzaam, beredeneerd gebruik van gewasbeschermingstechnieken en -middelen.
Driftreductie
Driftreductie is een belangrijk aspect om gewasbeschermingsmiddelen op de plaats te houden waar ze horen te zijn, namelijk op het veld en de teelt. Vanaf 2023 werd het verplicht om 75 procent driftreductie toe te passen in open lucht in Vlaanderen. Vanaf 2026 zal het verplicht zijn om 90 procent driftreductie toe te passen, dit kan via de keuze van een 90 procent driftreducerende dop of door het combineren van een driftreducerende dop met een driftreducerende techniek. Om hier klaar voor te zijn, is de lijst met driftreducerende doppen en technieken aangepast en de gebruiksmogelijkheden uitgebreid.
In februari 2024 is de lijst met driftreducerende doppen en technieken al een eerste keer bijgewerkt. Die aanpassingen werden opgenomen in de IPM-brochure 2024. Begin juli 2024 volgde een nieuwe update van de lijst met driftreducerende technieken en doppen. De bijgewerkte (en dus up to date) IPM-brochure staat nu online.
Welke wijzigingen zijn er?
Ten eerste is de aanplant van hagen op het perceel bij neerwaarts gerichte bespuitingen (horizontale teelten vb; containervelden, trayvelden,…) erkend als driftreducerende techniek. Voorheen werden hagen (of driftschermen) enkel erkend als driftreducerende techniek bij zijwaarts gerichte bespuitingen (verticale teelten vb: fruit, hop,…).
Om in aanmerking te komen als driftreducerende techniek dient een haag standaard met andere driftreducerende maatregelen gecombineerd te zijn, die reeds wettelijk als minimaal 50 procent driftreducerend geklasseerd zijn (dop of techniek op het spuittoestel). In de IPM-brochure kan u lezen over waar u rekening mee dient te houden bij de aanplant van een haag en het inzetten van een haag als driftreducerende maatregel.
Even spray spuitdoppen
Ten tweede zijn ‘even spray spuitdoppen’ voor bandbespuiting toegevoegd aan de lijst met de erkende driftreducerende spuitdoppen voor neerwaartse bespuitingen. Deze doppen worden vooral ingezet bij bandbespuitingen waar men over een beperkte bandbreedte een gelijke dosis gewasbeschermingsmiddel wenst toe te passen. Het zijn doppen die een homogene dosering geven over de bandbreedte en waar dus geen overlap met andere spuitdoppen noodzakelijk is.
Niet alle bestaande ‘even spray doppen’ zijn echter erkend als driftreducerend. Enkel de doppen waarvan het doptype reeds opgenomen is in de lijst van driftreducerende doppen voor neerwaartse bespuitingen, zijn nu mee erkend. Praktisch wil dit zeggen dat de lijst de driftreductieklasse van doppen met een tophoek van 110° of 120° specificeert. De driftreductieklasse van deze doppen geldt ook voor doppen met een kleinere tophoek van 80° of 90° (maar niet omgekeerd) alsook voor de overeenkomstige ‘even spray spuitdoppen’ voor bandbespuitingen.
Bijvoorbeeld: de dop TeeJet AI ISO 025 is 90% driftreducerend; deze klassering is geldig voor zowel de dop TeeJet AI 110 025 (klassiek, 110° tophoek) als voor de dop TeeJet AI 80 025 (klassiek, 80° tophoek) als voor de doppen TeeJet AI 65 025 E & TeeJet AI 95 025 E (even spuitdoppen voor bandbespuiting).
Brochure richtlijnen IPM cheklist
De verdere omschrijving van de doppen en de technieken vindt u in deel 3 van de brochure richtlijnen IPM checklist juli 2024 op Geïntegreerde gewasbescherming (IPM)
Bron: Agentschap Landbouw