Het is weer tijd voor de onkruidpiek van het jaar. Soms zijn er maar een paar uren beschikbaar waarin het schoffelen kan plaatsvinden. Een goede focus is dan onmisbaar. Maar hoe kunnen we het werk makkelijker maken? Eén van de mogelijkheden is het toepassen van een sideshift op een schoffel. Maatschap de Witte in Pietersbierum (Friesland) kiest hiervoor in de bieten- en uienteelt.
“Schoffelen is precisiewerk, dat wil je graag goed doen”, vertelt Jorick Lambers, van Doorgrond.nl. “Ook is het een intensieve klus. De chauffeur moet continu zijn aandacht erbij houden. Met een sideshift camera kun je langer doorwerken, doordat het systeem het turen van je overneemt.”
Simply Smart Side Shift
Doorgrond.nl brengt in samenwerking met WIFO de DSD-Z-300 Simply Smart Side Shift op de markt. WIFO zorgt hierbij voor de kwaliteit van de constructie en Doorgrond.nl voor de persoonlijke ondersteuning op het precisielandbouw-vlak. De camera volgt de gewasrijen en plaatst met de sideshift de schoffel op enkele centimeters afstand van het gewas. Er kan worden gekozen om één of meerdere rijen te volgen. Van tevoren kan de rijafstand worden ingesteld. Het systeem vormt een rasterbeeld en onderscheidt onkruid op basis van verschillende groentinten. Vervolgens stelt het systeem zelf de schoffel bij naar links en rechts. “Hierdoor kan strakker en preciezer worden geschoffeld.” Dit exemplaar is uitgerust met de Tillet and Hague camera, maar het is het ook mogelijk om te kiezen voor Claas Culticam camera’s.
Doggen schoffelmachine
De sideshift is gemonteerd op een Doggen schoffelmachine en in gebruik genomen door Ane de Witte, akkerbouwer in Pietersbierum. Op 160 hectare verbouwt hij pootaardappelen, suikerbieten, uien, sjalotten, gerst, tarwe en graszaad. De Witte schafte één Doggen-schoffel aan voor in de bieten en één voor in de uienteelt. Hij gebruikt dit systeem achter de trekker, maar aan de voorkant kan de sideshift camera ook worden toegepast.
“Vanuit de cabine heb je minder zicht op wat er achter de trekker gebeurt. Het is handig dat de camera dit overneemt en hierop stuurt”, vertelt De Witte. “Naast onkruidbestrijding zorgt schoffelen ervoor dat er meer zuurstof in de bodem terecht komt, wat de grond luchtiger maakt. Aangezien er steeds meer gewasbeschermingsmiddelen van de markt verdwijnen, denk ik dat de focus meer op schoffelen zal komen te liggen. Met een schoffel heb je nog een extra mogelijkheid achter de hand om onkruid te bestrijden, namelijk mechanisch.”
Hét vakblad voor de agrarische loonwerker
Ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Vakblad de Loonwerker behandelt vaktechniek, gebruikerservaringen en visies van fabrikanten en collega’s in terugkerende rubrieken zoals ‘Machine in de kijker’ en ‘Loonwerker in beeld’. Het beschrijft de laatste ontwikkelingen in trends van de sector waarmee het een onmisbaar vakblad is voor de agrarische loonwerker.
Shop direct een jaarabonnement of bekijk alle mogelijkheden via de webshop.
Tekst: Kim Sjoers
Beeld: ByldBrege.frl / Menno Dijkstra