Kiezen voor specialisatie en werkzekerheid, dat is al jaren het motto van grond- en loonbedrijf Huysentruyt uit Lendelede (West-Vlaanderen). Cyriel Huysentruyt richtte het loonbedrijf Huysentruyt – Verhamme op kort na de Tweede Wereldoorlog.
Zoals de meeste bedrijven toen, ging men aan de slag met een dorskast en pers, deze waren van het merk Claeys. Wat later werd de Claeys-pers vervangen door een Hoflack-pers. Een omgebouwde Fordson N zorgde voor de aandrijving van het geheel. Met vijf kwieke zonen op het bedrijf was de opvolging verzekerd. In 1960 trad hun oudste zoon Marcel in de voetsporen van vader Cyriel. Indien nodig kon hij beroep doen op zijn broers André, Frans, Etienne en Roger die altijd klaar stonden om bij te springen.
Met de jaren verdween de dorskast van het toneel en kwamen de maaidorsers opzetten. Hiervoor koos men voor de kwaliteit van Claas, tot de jaren 80 aanbraken, toen men kennis maakte met het zwaardere gamma Deutz Fahr tractors. Waardoor men ook te rade ging bij Deutz Fahr-importeur Gaspart voor een opraapwagen, pers en maaidorser. Tot 2015 kon je Marcel nog terug vinden op de maaidorser. Helaas met veel spijt in het hart, besloot men wegens gezondheidsredenen en ook door de concurrentie van de grotere en modernere maaidorsers in de regio het maaidorsen stop te zetten.
Het rooien van aardappelen is altijd een belangrijke tak geweest bij Huysentruyt. Bij heel wat klanten werden de aardappelen op het bedrijf bewaard en gebruikt voor eigen gebruik of voor de thuisverkoop. Een groot deel van de aardappelteelt is nu in handen van grote handelaars en fabrieken en daar de wetgeving steeds ingewikkelder wordt, heeft men deze activiteit ook stopgezet.
Landbouwmachines werden door de jaren heel wat duurder en de seizoenen korter, waardoor het rendement soms te laag is en daarom verkoos men te Lendelede om te investeren in een landbouwkraan waarmee men het jaar rond aan de slag kon. Van stalmest laden, tot het uitvoeren van grondwerkzaamheden, grachten kuisen in opdracht van de gemeente, alsook het laden van bieten. Deze activiteit is zowat het stokpaardje van het bedrijf. Men is gestart met een frontlader op de trekker om ondertussen al reeds negen jaar bieten te laden met een Ropa Maus. Op vlak van graafmachines worden deze om de vijf jaar vernieuwd. Zo blijft het machinepark bij de tijd en krijg je er ook nog een interessante overnameprijs voor.
Anno 2017 is Marcel nog steeds niet weg te slaan van het bedrijf en is dan ook nog vaak in de weer. De algemene leiding is nu handen van zijn zonen Stefaan en Marnix. Zij namen in 2001 de zaak over en hebben samen de grond- en afbraakwerken fors uitgebreid.
Deze reportage verscheen eerder in “De Loonwerker 05/2017”. Wil je graag een abonnement? Surf dan snel naar onze agroshop!
Tekst & Beeld: Landbouwenmachines.be & De oude doos