Lemken neemt schoffelfabrikant Steketee over

Steketee, die sinds 1969 schoffel- en grondbewerkingsmachines voor akkerbouwers en tuinders maakt, is overgenomen door Lemken. Dat maakte Lemken afgelopen dinsdag bekend op een persconferentie in Frankrijk. Daarnaast neemt ook Lemken Rumpstad over, een producent van onder andere ploegen, pakkerrollen en diepwoelers. Rumpstad en Steketee vallen samen onder dezelfde holding dat eigendom is van de familie Veerman sinds 2003.

Het gaat bij Lemken vooral om de IC-Spray van Steketee. Dit is een systeem dat toelaat om elke plant wel of niet te bespuiten. Steketee maakte hiervoor gebruik van een camera en actieve verlichting. Deze camera kan ook detecteren hoe groot een individuele plant is om ervoor te zorgen dat de gehele plant besproeit wordt. In de toekomst wil Lemken deze techniek toepassen op hun eigen spuitmachines. Ook de IC Weeder, een schoffel die tussen de rijen door kan schoffelen, is interessant voor Lemken.

Overname Steketee kadert in tijdsgeest
Lemken’s CEO Anthony van der Ley ziet dit als een zeer belangrijke stap in de toekomst van gewasverzorging: “De maatschappelijke weerstand tegen chemische bestrijdingsmiddelen groeit en ook boeren zelf worden kritischer over de inzet van chemische middelen. Hierdoor is er een groeiende behoefte aan innovatieve alternatieven, die de inzet van chemische bestrijdingsmiddelen beperken. Lemken is zich hiervan bewust en ziet deze uitbreiding als een waardevolle en verantwoorde aanvulling op het actuele gewasverzorgingsprogramma.”

Voorlopig blijven beide Nederlandse merken afzonderlijk van elkaar bestaan. De productie zal ook nog steeds gevestigd zijn in Stad aan ‘Haringvliet. Steketee-schoffelmachines zullen ondergebracht worden bij de Lemken crop care-divisie onder leiding van Iljan Schouten.

%d bloggers liken dit: