Lemken blijft groeien

Lemken, de specialist voor professionele akkerbouw sluit het boekjaar 2013, na twee voorgaande jaren van groei, wederom af met een zeer goed resultaat. De in totaal 363 miljoen euro omzet betekenen voor de Lemken Groep een stijging van 6% ten opzichte van het voorgaande jaar.

“Het is vooral aan de hoge mate van betrokkenheid en motivatie van de medewerkers te danken, dat we deze hernieuwde groei hebben kunnen bereiken,” zegt de directeur van Lemken, Anthony van der Ley.

Gerobotiseerde afdeling in de Lemken-fabriek
Gerobotiseerde afdeling in de Lemken-fabriek

Bovendien hebben de diverse investeringen in productietechnologieen logistiek ervoor gezorgd dat de productiecapaciteit zo flexibel mogelijk gebruikt kan worden.
“Daarnaast berust deze positieve ontwikkeling op de goede inkomenssituatie van de landbouwers en loonwerkers. Zij investeren in professionele landbouwmachines om hun bedrijven toekomstbestendig te maken”, constateert Van der Ley. Dit geldt met name voor de Duitse thuismarkt, waar familiebedrijven een inkomensstijging van 11% zagen. Maar ook de vraag op de buitenlandse markten ontwikkelde zich zeer goed. Zo werd in de belangrijke agrarische markt Frankrijk een stijging van 20% bereikt, terwijl Lemken in het Verenigd Koninkrijk zelfs 45% meer omzet bereikte. De Russische dochteronderneming van Lemken realiseerde een stijging van 4%, net zoals de andere Oost-Europese landen. De verkoop in Canada en in de jonge markten VS en Zuid-Afrika, waar Lemken de eerste verkoopstructuren opgebouwd heeft, verliep zeer succesvol. In de omzet zijn bovendien de sinds een jaar producerende Indiase fabriek in Nagpur en de onlangs gestarte assemblagefabriek in het Chinese Qingdao meegerekend. Beide vestigingen produceren machines voor de lokale markt. In totaal bleef het exportpercentage met 72% nagenoeg constant.

Om haar innovatieleiderschap uit te breiden investeerde Lemken het afgelopen jaar met 10,8 miljoen euro ook voor een aanzienlijk deel in onderzoek en ontwikkeling. Op de grootste landbouwbeurs ter wereld, de Agritechnica in Hannover, werd dit op indrukwekkende wijze bewezen. Zo ontvingen de contouraanpassing voor de halfgedragen cultivator Karat en het ‘Swingcut’-systeem als actieve trillingsdemping voor spuitbomen elk een zilveren medaille van de Duitse Landbouwvereniging (DLG). Daarnaast werd de Lemken Juwel, wereldwijd de eerste ploeg met ISOBUS-besturing in de markt, door de vakpers onderscheiden met de titel ‘Machine van het Jaar’. Qua omzet vertoonden alle productgroepen een positieve ontwikkeling. Deze was het duidelijkst bij het segment compact-schijveneggen. In totaal werden bijna 17.200 machines in de Duitse vestigingen in Alpen, Föhren en Meppen geproduceerd.
Met het oog op verdere groei is Lemken van plan meer dan €50 miljoen te investeren, verdeeld over vijf jaar. Daarvan werd in het afgelopen jaar al de nieuwe parkeerplaats voor de medewerkers in Alpen gerealiseerd en is al met de eerste bouwwerkzaamheden voor de nieuwe goederenontvangst met logistieke hal begonnen. Meer productie- en ondersteunende faciliteiten zullen de capaciteit voor productie en montage aanzienlijk vergroten. Bovendien wordt begin 2014 begonnen met de bouw van de nieuwe fabriek voor ontwikkelingsactiviteiten. Hierin wordt het flink toegenomen aantal ingenieurs en tevens de proefhal ondergebracht.

De nieuwe halfgedragen Lemken Rubin12 compacte schijveneg
De nieuwe halfgedragen Lemken Rubin12 compacte schijveneg

Voor 2014 verwacht Van der Ley eenzelfde hoog omzetniveau. Grondslag daarvoor zijn de weliswaar licht teruglopende, maar nog steeds hoge producentenprijzen voor landbouwproducten. Voor de ingenieurs van Lemken vormt de verdere ontwikkeling van de nieuwe precisiezaaimachine, die als studie op de Agritechnica werd voorgesteld, het meest ambitieuze project voor 2014. Daarnaast komen de nieuwe compact-schijveneg Rubin 12, de cultivator Karat met halfgedragen transportframe en de rotorkopeg Zirkon 12K op de markt.

%d bloggers liken dit: