In de maanden april en mei worden niet alleen de eerste grassneden ingekuild, ook het zaaien van mais is volop bezig. Een ietwat aparte aanpak zien we bij het zaaien van mais onder folie. Het Ierse Samco is zowat de enige aanbieder van deze techniek. In Ierland zaait men zo’n negentig procent van de mais onder folie. In ons land is dat een pak minder.
Loonbedrijf Gijsels uit het Antwerpse Wiekevorst zaait al zo’n zeven jaar mais onder folie. Het zijn de broers Frits en Mil die zich gespecialiseerd hebben in deze techniek. Volgens Frits leer je dat niet zomaar. “Ervaring met het klassiek zaaien van mais is de basis. Dan komt de rest erbij want je combineert heel wat bewerkingen. Vooraan verzekeren we met een rol de bodemvastheid om de folie beter te kunnen trekken. In dezelfde werkgang gaan we verder nog zaaien, sproeien, folie trekken en granulaat of insecticide toevoegen bij ritnaalden. Het vraagt dus enorme aandacht. Je moet de druk van de spuitdoppen in de gaten houden, je moet zien dat de folie goed in de grond zit, het maiszaad opvolgen en dan nog eens de gps in het oog houden. Maar ik doe het wel heel graag.”
Bio afbreekbare folie van biologische oorsprong
Helaas leeft er nog steeds het beeld van een landbouwer die zijn perceel vol steekt met plastic bij niet-kenners. Jo Van der Donck, die in Vlaanderen de Samco-machines verdeelt, geeft toelichting bij de veranderde wetgeving. “Vroeger moest de gebruikte folie bio-afbreekbaar zijn. Vanaf 2022 moet de folie ook van oorsprong bio zijn. 2022 en 2023 zijn wel overgangsjaren waarin loonwerkers hun voorraad nog kunnen opgebruiken. Het gaat dus om een biologische folie die geen schade toebrengt aan omgeving en milieu. Mensen spreken vaak over ‘die plastic in het veld’. Maar uiteraard gaat een landbouwer dat niet in zijn grond steken als het niet afbreekbaar is. Ik spreek daarom consequent over folie.” Een nadeel voor loonwerkers die onder folie zaaien, is dat er nu gewerkt zal worden met smallere folie en dat iedere rij zaad onder een afzonderlijke folie zal liggen. De machines moeten daaraan aangepast worden. “Het is nog wel mogelijk om ook bredere rollen te krijgen in de biofolie maar dan verbruik je per hectare dertig procent meer folie”, aldus Van der Donck. “De kostprijs wordt dan te hoog. Het financiële is altijd al een discussiepunt geweest. Als je dan nog eens dertig procent duurder wordt, krijg je klanten moeilijk mee.”
Het volledige artikel verschijnt in de mei-editie van vakblad de Loonwerker. Wilt u de volledige artikels kunnen lezen, abonneer u dan hier.
Tekst en beeld: Seppe Deckx