Van 24 tot en met 28 februari 2019 is het weer zover: dan spreekt de landbouwsector af in het Parc d’Expositions Paris Nord Villepinte voor de 78ste editie van SIMA. Een overzicht van wat we kunnen verwachten.
Maar liefst 1.800 bedrijven afkomstig uit 42 landen tekenden ‘present’ voor SIMA, waarvan de pers dit najaar alvast een preview kreeg. Onder deze landen noteren we zes nieuwkomers, namelijk Saoedi-Arabië, Israël, Servië, Slovakije, Sri Lanka en Zweden.
Vijftien takken van de sector zullen ruime aandacht krijgen op deze gerenommeerde beurs. Uiteraard zullen tractors een belangrijk deel van de ruimte krijgen. Daarnaast zal er plaats zijn voor onderdelen, accessoires en boordelektronica; grondbewerking, zaaien en planten; plantbescherming; irrigatie; oogst en naoogst.
Op SIMA kan je als bezoeker ook terecht voor onderhoud, transport, opslag en gebouwen met betrekking tot de sector; uitrusting voor de veehouders en apparatuur voor melkveebedrijven. Ook alles wat het beheer en de informatica van een modern landbouwbedrijf aangaat zal naar voren komen tijdens deze editie, net als de organisaties, diensten en adviezen.
Daarnaast zal de beurs ook aandacht besteden aan materieel specifiek voor de groenzones en de bosbouw, maar er zal ook ruimte voorzien zijn voor alles wat duurzame ontwikkeling en hernieuwbare energie aangaat.
Opvallend is het segment “uitrusting voor tropische gewassen”, dat volgend jaar ook aan bod zal komen.
Dat de beurs bij elke editie op succes kan rekenen, is wel duidelijk uit de cijfers: 232.000 professionele bezoekers uit 135 landen in 2017 en 360 internationale delegaties. SIMA, dat zijn 200 veehouders, veilingen, open shows, stamboekvoorstellingen en diverse demonstraties voor de veesector. 280 runderen van 8 verschillende rassen zijn er te bewonderen: Aubrac, Blonde d’Aquitaine, Salers, Charolaise, Montbéliarde, Normande, Holstein en Limousine.
Terwijl het aandeel van boeren en veehouders zeer belangrijk is op de beurs (71%), stelt de beurs dat de loonwerkers goed zijn voor een aandeel van 13%. De verdelers en importeurs stellen nog eens 13% van de aanwezigheid voor. Volgens de organisatie is 88% van de bezoekers tevreden en kunnen de standhouders rekenen op een bestelratio van 50%.
Nieuw: Innovatie- en Start Up- Dorpen
De grote nieuwigheid van deze editie zijn het Innovatie- en het Start Up Dorp, een duidelijk signaal waarmee SIMA aangeeft open te staan voor de diversiteit van de hedendaagse landbouw.
Het Innovatiedorp zal de grote trends van het moment uit de sector uitlichten. De portretten van innoverende landbouwers vormen hier een belangrijk onderdeel: deze profielen van professionnals uit de sector, geselecteerd op het innoverend karakter van hun initiatieven en de resultaten daarvan, moeten de bezoekers en standhouders inspireren. Daarnaast is er ruimte voor interactieve reflectie over de toekomstmogelijkheden van deze innovaties: bezoekers zullen de mogelijkheid krijgen om bij te dragen aan de cyclus van een innovatie van concept tot uitwerking. Er zal ook de mogelijkheid zijn om nieuwe praktijken te testen. Nog in het Innovatiedorp zullen bezoekers de laureaten van de SIMA Innovation Awards kunnen ontdekken.
De Start-Up Dorpen werden uitgewerkt als animaties en zullen te vinden zijn in hal 4, toepasselijk bij de precisielandbouw. Zij moeten dienen als springplanken voor het ontstaan van jonge bedrijven: jonge ondernemers zullen er 29 bedrijven kunnen ontdekken.
Thema: smart farming
Eén van de belangrijke thema’s tijdens deze editie wordt de landbouw in het digitaal tijdperk. In een wereld waar boeren en loonwerkers steeds meer en beter moeten produceren om de noden van een almaar groeiende wereldbevolking te voorzien, neemt het belang van smart farming steeds toe. SIMA wil de mensen uit de sector wegwijs maken in deze nieuwe kijk op de landbouw.
Drie factoren zijn heel belangrijk in het concept smart farming: big data, precisielandbouw en autmotatisering/robotisering. Drie thema’s die op de SIMA de nodige toelichting zullen krijgen met praktijkvoorbeelden. Deze nieuwe ontwikkelingen vragen immers dat de landbouwers ook een heleboel nieuwe vaardigheden leren. De beurs wil haar bezoekers de gelegenheid geven om kennis te maken met deze belangrijke thema’s en de beschikbare opleidingen door de ontwikkelaars van landbouwtechnologie naar voor schuiven.
SIMA Innovation Awards
SIMA 2019 zal sterk gericht zijn op innovatie en dan is het logisch dat de SIMA Innovation Awards een belangrijk onderdeel vormen van de beurs. Een aantal bedrijven worden hier beloond voor hun vooruitstrevende technologieën. We vatten de belangrijkste even samen.
Zoals we eerder vermeldden in ons artikel over de SIMA Preview, zullen er in totaal 27 medailles worden uitgereikt tijdens de SIMA 2019: twee gouden medailles, vijf zilveren en 20 bronzen.
Goud
Een eerste gouden medaille gaat naar Claas voor haar hakselaar met rupsonderstel, de Jaguar 960 Terra Trac. Claas loste het grootste probleem op dat het gebruik van rupsbanden voor zelfrijdende hakselaars moeilijk maakte: beschadiging van de graszode op het veld bij het draaien. Een automatisch hefsysteem van het voorste aandrijfwiel op de kopakkers beperkt dit fenomeen tijdens het werken op een graszode. Dit intelligent systeem wordt ingeschakeld vanaf een bepaalde draaihoek.
Het Terra Trac aandrijfconcept met gepatenteerde kinematica combineert betrouwbare, duurzame componenten met geavanceerde techniek. In plaats van een onderbroken aandrijving via afzonderlijke vertanding, beschikt Terra Trac over een continue aandrijving door wrijving over de hele band. De grote loopwielen voorkomen snel wegzakken in de grond en zorgen ervoor dat er beter uit het rijspoor kan worden gereden bij extreme omstandigheden. De grote diameter leidt verder tot een groter contactoppervlak van de rupsband en dat zorgt voor een effectieve krachtoverbrenging. Het slimme veersysteem met afzonderlijke vering voor loopwielen en steunrollen zorgt voor een hoog rijcomfort en een geringe machinebelasting, Dit maakt rijsnelheden tot 40 km/u en een merkbaar betere stabiliteit in bochten mogelijk. De stabiele rupsband wordt door een extra hydraulische cilinder gespannen, wat dan weer slippen voorkomt. Deze spanning wordt voortdurend elektronisch gecontroleerd. Bij drukverlies wordt de bestuurder gewaarschuwd op de CEBIS.
Ook het Franse bedrijf Laforge krijgt een gouden medaille voor DynaTrac® haar interface tussen trekker en werktuig om een nauwkeurige besturing te garanderen. Een besturingssysteem voor het behouden van de rij is van groot belang in de precisielandbouw. De uitrustingen hiervoor houden echter bijkomende uitrustingen in, waar wrijving tussen de verschillende onderdelen voor extra verbruik of zelfs gebroken onderdelen kan zorgen. Een probleem dat zich nog vaker stelt bij het werken op hellingen. Daarom ontwikkelde Laforge deze polyvalente besturingsinterface. De trajectcorrectie gebeurt via de tractielijn, waardoor afwijkingen gecorrigeerd worden zonder dat dit wrijvingen geeft. DynaTrac is beschikbaar voor alle tractors en werktuigen op de markt.
Zilver
De zilveren medailles gaan naar Airbus + John Deere, Bosch, Kuhn, John Deere en Sodijantes.
John Deere krijgt een zilveren medaille voor Connected Support, dat alle informatie ter beschikking stelt in een centraal punt waar een constante vergelijking met ander geconnecteerd materiaal ook voor een constante interpretatie van de gegevens zorgt. Al het geconnecteerd materiaal vormt een collectieve database dat de gebruikers in staat stelt om een panne waar te nemen nog voor de symptomen er zijn.
SodiJantes Industrie ontvangt een zilveren medaille voor een luchttank geïntegreerd in een wiel. Met deze luchttank kan een band sneller opgepompt worden bij de overgang van veld naar weg. De Tank Air Wheel, zoals het systeem heet, integreert een reservoir op 6 bar in een volume dat geïntegreerd werd in de velg.
Bosch France valt in de prijzen met hun Field Sensor, waarmee gewassen in real time kunnen opgevolgd worden dankzij een geheel van geconnecteerde sensoren die dagelijks informatie verzamelen over de gewassen, de grond en het klimaat. Een camera legt ook dagelijks beelden vast van de evolutie van de planten. Met deze informatie worden verschillende variabelen berekend en stellen het bedrijf in staat om de gewassen in real time via de smartphone op te volgen.
Kuhn krijgt een zilveren medaille voor RedVista, een app die met augmented reality de gebruiker helpt bij onderhoud en afstelling van machines. Deze applicatie geeft de gebruiker toegang tot alle up to date informatie over zijn machine zonder dat er papieren documenten aan te pas moeten komen. De augmented reality applicatie geeft alle smeerpunten weer, zelfs die, die verborgen zitten na een lange dag werken, zonder dat de machine gereinigd moet worden. Dankzij de mogelijkheid om een sticker op de machine te scannen is de informatie over de machine onmiddellijk en overal, zelfs zonder internetverbinding, beschikbaar.
John Deere en Airbus krijgen tenslotte een medaille voor de live monitoring van stikstofbalans in het veld door middel van satellietbeelden en data afkomstig van machines d.m.v. het Live Nbalance systeem. Het systeem zorgt voor een dynamisch dashboard waar de gebruiker alle informatie ter beschikking krijgt om een diagnose te stellen van zijn perceel en de passende acties te ondernemen.
Brons
Maar liefst 22 bronzen medailles worden uitgereikt tijdens de SIMA. We overlopen de relevante medailles voor de loonwerkers.
Trimble kreeg een medaille voor bluetooth tags om trekkers en machines te herkennen en automatisch de juiste instellingen te activeren. Ook chauffeurs kunnen herkend worden zodat de juiste werkzaamheden toegekend worden aan de juiste chauffeur. Daarnaast valt Trimble ook in de prijzen voor een systeem dat automatisch data deelt over de verschillende computers, tablets of boordcomputers op het bedrijf.
Manitou krijgt een medaille voor hun Eco Stop systeem, dat automatisch de motor van de verreiker stillegt wanneer de motor op stationair toerental draait en de bestuurder zich niet in de cabine bevindt. Het merk krijgt ook een tweede medaille voor hun benadering van occasie machines. Deze worden waar kan hergebruikt, en anders gerecycleerd.
New Holland krijgt een prijs voor het DFR Reverser systeem. Dit systeem voorkomt dat een chauffeur zijn cabine moet verlaten om een verstopping tijdens het hakselen op de lossen.
Kverneland wint een bronzen medaille voor hun microgranulaatverdeler.
Isagri krijgt een medaille voor “Fernand L’assistant”, een voice assistant die toegang heeft tot de verschillende databases die in gebruik zijn op de boerderij (boekhoudkundig, pesticiden, maar ook online databases).
Claas ontvangt een prijs voor de Torion Sinus, en meer bepaald voor de dubbele sturing (knik- en fuseesturing). Daarnaast krijgt het merk ook een prijs voor het Convio Flex-maaibord.
Case IH krijgt een bronzen medaille voor de XPower elektrische onkruidbestrijdingsmachine.
Arbos ontvangt een medaille voor de Arbos Blaster getrokken veldspuit.
Amazone valt in de prijzen met hun WindControl systeem dat zorgt voor een gelijkmatig strooibeeld, onafhankelijk van de windrichting en -snelheid.
SIMA 2019 gaat door van 24 tot en met 28 februari in het Parc des Expositions Paris Nord Villepinte. De belangrijkste hallen voor loonwerkers zijn hal 4, hal 5, hal 6 en hal 7. Tickets en info via de website van SIMA: www.simaonline.com
Volg SIMA via social media of neem deel aan het verhaal via de hashtag #wearesima
Gratis naar de beurs? Dat kan! Gebruik de kortingscode “Belgium19” wanneer u uw tickets bestelt!