Ploeger bouwt voort op het succes van de CM4240 zelfrijdende bandhark. Achter de schermen wordt druk gewerkt aan het prototype van een getrokken bandhark, die begin 2020 beschikbaar komt. Daarmee gaat Ploeger volop testen tijdens het komende grasseizoen. De getrokken variant (11,5 meter) komt dan voor seizoen 2021 op de markt.
“De machine is een instapmodel voor bedrijven die wel een hoge capaciteit zoeken, maar die te weinig hectares hebben te harken om een zelfrijder aan te schaffen” aldus Adrie Kunst, die sinds 1 november jl., verantwoordelijk is voor de mergers bij Ploeger. “Rijsnelheden van 12 tot 20 km/h zijn mogelijk met deze machine . Natuurlijk afhankelijk van gewasvolume en veldomstandigheden. Bank hark techniek staat erom bekend dat bij het harken nagenoeg geen ruwe as mee in het gras in de kuil én voor de koe komt”.
Pickup techniek
De Ploeger bandhark onderscheid zich nog extra omdat deze een speciale ongestuurde pick-up heeft met een kleine diameter met slepende tanden. De pick-up technologie wordt door Ploeger gebouwd in licentie van de firma Reiter uit Oostenrijk, waarbij Ploeger specifieke aanpassingen gemaakt heeft vanwege de grotere werkbreedte van 5m. De 2 stuks 5 meter brede flexibele pickups hebben ieder 5 roterende schotels met een evenaarconstructie voor een goede bodemvolgendheid. Rijsnelheden van 12 tot 20 km/h zijn mogelijk afhankelijk van gewasvolume en veldomstandigheden, volgens Adrie Kunst. Om bij die snelheden – en ook om bij lichtere grasvolumes – toch alle gras van het land- en gelijkmatig over de bandafvoer te krijgen, is de pickup uitgevoerd met een dubbele zwadrol voor de pickup met erboven een aangedreven rotor.
De kleine diameter pick-up is zonder curvebaan uitgevoerd (minder slijtage), waarmee in combinatie met de aangedreven rotor en de twee zwadrollen een zeer goede invoer wordt bereikt. De pickup en de aangedreven rotor hebben een synchrone snelheid zodat de snelheid van de transportbanden wordt aangepast aan de hoeveelheid gewas op de band en de rijsnelheid. “Hiermee worden uniforme zwaden neergelegd, waarin de hakselaar of opraapwagen zich niet hoeft te verslikken” zo verklaard Adrie Kunst. Deze gepatenteerde invoer techniek is door Ploeger in samenwerking met Reiter exclusief voor deze 5 meter pickups ontwikkeld.
Betere benutting van hakselaar capaciteit
De Ploeger merger is met 2 pickups van 5 meter wel de breedste getrokken variant die er nu op de markt beschikbaar komt. De machine kan zowel met midden afleg (1-ste en 2-de snede) als met zij afleg worden ingesteld. Vooral bij latere 3-de, 4-de of 5-de sneden, die minder grasmassa bevatten, is met de zij-afleg toch de massa van het zwad op hakselaar, opraapwagen of balenpers capaciteit neer te leggen op ca. 11.5, 17, 22, 27 of zelfs 32 meter en meer, wat de inzet van deze machines efficiënter maakt.
Zelfrijder of getrokken bandhark?
Hoewel theoretisch de hark capaciteit van de zelfrijder en de getrokken bandhark gelijk is, heeft een zelfrijder het voordeel dat alle gras al voor de machine wordt verzameld en afgelegd en er niet uit sporen hoeft te worden op gepikt. Ook ben je veel wendbaarder op de kopakkers en in hoeken én hoef je bij het draaien niet over bestaand zwad heen door de zeer scherp sturende achteras. Toch zal de getrokken variant voor veel loonwerkers een aantrekkelijke optie zijn. Die moeten dan nog wel een jaartje geduld opbrengen, maar bij belangstelling kan natuurlijk altijd geïnformeerd worden of er nog een plaats over is in de eerste nul serie die in 2021 op de markt komt!
Tekst: Jan Geert Vedelaar
Foto’s: Ploeger & Jan Geert Vedelaar