Landbouwbeurs Leeuwarden staat weer op de kaart

Afgelopen week vond voor de 20-ste editie de Noord-Nederlandse landbouwbeurs in Leeuwarden plaats. Na vier jaar afwezigheid konden boeren 4 dagen lang bijpraten met dealers en nieuwe trekkers en landbouwvoertuigen bekijken.  

DSC_0118 (Copy)Zo zagen we op de stand van Bos Mechanisatie de nieuwe Claas Atos 330 die voor het eerst op Nederlandse bodem stond. De Claas Atos beschikt over een multifunctionele joystick voor het bedienen van de voorlader, twee regelventielen achter- of fronthef, 2 elektronische regelventielen met tijd- en opbrengstregeling, max. hefvermogen achter van 6,5 l, glazen dakluik, CIS variant Claas Power geïntegreerd in dashboard, aftakasautomaat, boordcomputer, 4-cilinder, 4,5 liter motor met 95 tot 130 pk, geïntegreerde fronthef, 2,8 t met frontaftakas en voorlader, hoogte 2,736 mm.
DSC_0124 (Copy)Onlangs is bekend geworden de Claas Axion 810 CMatic valt onder de MIA/VAMIL regeling. De trekker staat bekend om zijn ruime cabine met volledig traploze rijaandrijving. De 210 pk sterke Claas trekker heeft daarnaast ook een eenvoudig te bedienen uitrusting.

DSC_0133 (Copy)Rijschool Argus stond met een lestrekker op de beurs vanwege de invoering van het T-rijbewijs in 2015. Sinds 14 december heeft het CBR de Claas Arion 540 goedgekeurd als lestractor. In combinatie met een kipper is de lestractor nu geschikt en heeft een goede instructeursstoel met een vanaf die plaats ook te bedienen rem en koppeling. Rijschool Argus verzorgt de rijlessen.

DSC_0150 (Copy)De eerste zelfrijdende spuit van Kverneland, de iX Drive, stond op de stand van mechanisatiebedrijf De Blaauw uit Bakhuizen en Sneek. Johannes de Blaauw vertelde dat er inmiddels al 6 stuks van deze nieuwe landbouwspuit zijn verkocht.

DSC_0157 (Copy)De Oostenrijkse fabrikant Goweil had in Leeuwarden de spiksplinternieuwe G 5040 combi staan. Dit is een wikkelaar op een tandemonderstel die gecombineerd kan worden met rondebalenpersen. De Goweil pers stond er op. Deze pers heeft een vaste kamer en voorziet de balen (125 cm) van net of folie vanaf 2 rollen tegelijk. Hierdoor wordt er stevig en snel DSC_0153 (Copy)gewikkeld. De bediening gebeurt automatisch via de terminal in de trekkercabine.  De pendelende pick-up is 2,2 m breed en is bodemaanpassend en kan aan beide zijden 15 cm bewegen. De tanden staan op 51 millimeter van elkaar. De fabrikant heeft gekozen voor kunststof afstrijkers zodat het minder snel beschadigd.

 

%d bloggers liken dit: