Landbouwbanden van paardenbloemrubber?

Mitas is van plan om de eerste landbouwband gemaakt van agrarische cultuurgewassen te testen. Rubber gewonnen uit de Kazachstaanse paardenbloem (Taraxacum koksaghyz) zal toegevoegd worden aan latex van de rubberboom in door Mitas geproduceerde Landbouwbanden.

Het doel is om in 2015 het eerste prototype van de paardenbloemband te produceren. Mitas is momenteel ook betrokken bij het Drive4EU project welke onderzoek doet naar de mogelijkheden van het gebruik van rubber van de Kazachstaanse paardenbloem.

“We onderzoeken verschillende manieren om natuurlijke en recyclebare materialen te gebruiken om onze banden te produceren”, zegt Andrew Mabin, Mitas’ sales en marketing directeur. “Onze R&D afdeling is actief op zoek naar nieuwe manieren om het productieproces te verbeteren, zoals onderzoek naar nieuwe of vervangende grondstoffen. Wij zijn één van de bandenfabrikanten die de voordelen onderzoeken van de paardenbloem bij het produceren van een meer duurzame rubber voor onze banden”.

“Een Europees-gemaakte landbouwband geproduceerd uit (in Europa geteelde) planten, dat is ons idee en één van de belangrijkste redenen achter onze doelstelling om Landbouwbanden te produceren van rubber uit paardenbloemen”. Aldus Jiri Brejcha, Mitas’ material development manager. “Het telen van paardenbloemen in Europa zal ook de transportafstanden verminderen en daarmee ook de belasting op het milieu”. Voegt Brejcha toe.
Taraxacum koksaghyzDe teelt van de Kazachstaanse paardenbloem (Taraxacum koksaghyz) als een rubber producerend gewas, is één van de innovaties in winning van rubber. Als onderdeel van het Drive4EU project is Mitas verantwoordelijk voor het testen van de eigenschappen en kenmerken van rubber afgeleid van de plant. Doel is een nieuwe bron van rubber met dezelfde of betere eigenschappen dan die van de rubberboom te vinden.

%d bloggers liken dit: