Kwaliteit van ui uitgangspunt bij nieuwe zwadrooier Grimme

De Duitse machinefabrikant Grimme brengt een nieuwe getrokken uienzwadrooier op de markt. Uitgangspunt bij de ontwikkeling van de nieuwe serie is het rooien van een sterke ui voor de lange bewaring. De zwadrooier is voor het komende oogstseizoen in drie werkbreedtes beschikbaar.

Verschillende highlights zwadrooier

De nieuwe WV-serie heeft een aantal highlights. Zo is de rooier uitgevoerd met een productvriendelijke invoer. Die is in een rubber- of borstelvariant beschikbaar. Beide varianten zijn zeer flexibel en kunnen bij een grote productstroomstoom naar boven uitwijken. Dit reduceert de druk op de uien.

Zoveel mogelijk uien in zwad

Het gewas wordt na de invoer op de eerste zeefband afgegeven.  Hierbij wordt voorkomen dat de uien bij het heffen van de machine terugrollen en komt er zoveel mogelijk product in het zwad terecht. Voor een toereikende reiniging, ook onder moeilijk omstandigheden, kunnen de zeefbanden eventueel nog met een mechanisme of hydraulisch aangedreven klopinrichting worden uitgevoerd.

Geveerde boogie-as

De rooier is uitgevoerd met een geveerde boogie-as. Het systeem bestaat uit twee steunwielen en een brede bedrol. De vering zorgt voor een constante druk op de bedrol, zodat opschuiven van zeefgrond voor de bedrol voorkomen wordt. Het systeem zorgt voor een vlakke en vaste bodem, waardoor het product niet kann wegzakken. Dit komt de droging en daarmee ook de bewaarbaarheid ten goede. Bovendien neemt de opname van grond door het systeem af.

De getrokken zwadrooier komt in de werkbreedtes 1,40, 1,65 en 1,80 meter beschikbaar.

Foto’s: Grimme

%d bloggers liken dit: