Kuhn Cultimer L cultivator: vraagt veel vermogen, maar levert goed en snel werk

De Kuhn Cultimer L is een relatief nieuwe ontstoppelaar met tanden die sinds pakweg drie jaar op de markt is. De huidige serie volgt daarmee de Cultimer 300 op. 

Klanten kunnen momenteel kiezen uit een M-uitvoering met twee rijen tanden met een afstand tussen de beide tandbalken van 43 cm, of een L-uitvoering met drie rijen tanden op 30 cm afstand. De Cultimer M is er enkel met een werkbreedte van 3,0 m, terwijl de werkbreedte van de L-uitvoering varieert tussen 3,0 en 5,85 m. De Cultimer L 300 vraagt minimaal 120 pk (88 kW) vermogen en is ontworpen om maximaal 180 pk (132 kW) te verdragen. De werkdiepte is instelbaar van enkele centimeters, tot maximaal 35 cm. Bij een zeer oppervlakkige stoppelbewerking van zo’n 3 tot 7 cm is de cultivator in staat om eveneens een vals zaaibed te creëren.

Standaard zijn de tanden voorzien van een trekboutbeveiliging die Kuhn ook toepast op zijn ploegen. Zo’n 95% van de gebruikers kiest hiervoor. De meeste gebruikers kiezen voor de 8 cm brede beitels met demontabele 35 cm brede vleugelscharen. De 8 cm brede beitels zijn desgewenst in slijtvast carbide uit te voeren. Deze zijn nog niet zo lang beschikbaar en momenteel voert importeur Packo elke nieuw verkochte Cultimer daarom uit met een enkele carbide beitel zodat gebruikers kennis kunnen maken met de levensduur ervan.

Lees het volledige artikel met gebruikerservaringen in De Loonwerker van februari.

%d bloggers liken dit: