Kubota viert 130ste verjaardag met concept tractor

Kubota Corporation vierde onlangs in Kyoto City haar 130ste verjaardag en onthulde er haar concept tractor: de “X-tractor – cross tractor – ”. Deze trekker van de toekomst is uitgerust met kunstmatige intelligentie (AI) en elektrische aandrijftechnologie. Deze volledig autonome tractor belichaamt Kubota’s toekomstvisie van de landbouw.

De concepttractor van Kubota valt niet alleen op door zijn futuristisch design, maar ook door de onderhuidse technologie die moet bijdragen tot een volledig autonome bedrijfsvoering. Zo kiest de onbemande tractor op basis van weergegevens en groeisnelheid de juiste werkwijze en onderneemt tijdig actie om zo uit te groeien tot een volledig zelfstandige bedrijfsvoering. Bovendien kunnen de klimaatgegevens, die door de in het bedrijf actieve tractoren worden verkregen, automatisch worden gedeeld met andere machines op de locatie om een centrale, efficiënte werking te realiseren.

De X-tractor is gebaseerd op een 100 % elektrisch vermogen door een combinatie van lithium-ion batterijen en zonnecellen en is ontwikkeld voor toepassing in diverse omstandigheden. De rupsen van de tractor zorgen voor een stabiel rijgedrag, zelfs op nat en oneffen terrein.
De vier tracks van de tractor veranderen van vorm om de hoogte van de trekker op het optimale niveau te houden en zo in verschillende omstandigheden te kunnen presteren. Voor werkzaamheden die een hoge trekkracht vereisen, moet het contactoppervlak met de grond worden vergroot door de tractorhoogte te verlagen om zo het zwaartepunt te verlagen. Bij verzorgingswerkzaamheden boven de gewassen, moet de afstand tot de grond worden aangepast door het verhogen van de bodemvrijheid.
Dankzij de elektromotoren in de naaf van elke rups is het mogelijk om de rotatiesnelheid van de vier rupsbanden (voor, achter, rechts en links) willekeurig te veranderen om een kleine draaicirkel te bereiken voor autonoom gebruik op verschillende soorten ondergrond.

In 1970 presenteerde Kubota al een concept tractor tijdens de Wereldtentoonstelling te Osaka in Japan.

%d bloggers liken dit: