Krone BiG Pack, het succesmodel viert zijn jubileum

25 jaar stelde KRONE zijn eerste grootpakpers voor. Nu biedt Krone 16 verschillende modellen in vijf verschillende kanaalmaten aan.

 

In 1993 was Krone wereldwijd de eerste fabrikant die de opties snijwerk (3 messen) en tandemas voor grootpakpersen kon aanbieden. Eveneens uniek in de markt was de automatisch terug inschakelende slipkoppeling van de invoer zonder breekbout. In de volgende jaren werd de BiG Pack continu verder ontwikkeld. Zo stelde Krone in 1999 het variabele vulsysteem (VFS) voor. Het VFS bestond toen uit vier toevoerbalken en één variabele invoerbalk. De invoerbalk werkte ook als toevoerbalk totdat de voorkamer compleet was gevuld. Wanneer de voorkamer compleet gevuld was, zwenkte de tegenkam uit het invoerkanaal. Daarbij werd de toegang tot het perskanaal vrij gemaakt en een pal geactiveerd. De pal verstelde de complete curvebaan van de variabele invoerbalk die het gewas dan in het perskanaal bracht. Daarna zwenkte de tegenkam en de variabele invoerbalk automatisch terug naar hun uitgangspositie. Dankzij deze techniek werd gegarandeerd dat steeds weer spijkerharde en stabiel gevormde balen geperst werden.

In 2003 presenteerde Krone met het MultiBale-systeem de eerste pers in de markt die zowel grote balen alsook tot negen kleine balen in een grote baal kon binden. Een systeem dat vooral bij de paardenhouderij zijn aandacht kreeg vanwege de eenvoudige balenverwerking.

Een belangrijke mijlpaal bereikte Krone in 2005 met de invoering van het HDP-principe: door dit concept van de hoge-druk-pers-techniek kon een baal 25 procent hogere baaldichtheid krijgen dan bij conventionele grootpakpersen. Dit had in economisch en milieutechnisch opzicht duidelijke voordelen en invloed op de complete oogst verwerking. Want met de inzet van de Krone HDP-pers konden nu voor het eerst vrachtauto’s met max 40 ton totaalgewicht volledig met stro worden geladen. Dit verkortte bijvoorbeeld duidelijk de laadtijden, transporttijden en transportkosten.

 

In het jaar 2007 vierde de geïntegreerde voorbouwhakselaar PreChop zijn première. PreChop garandeerde niet alleen gelijkmatig kort gehakseld stro maar elke halm werd ook zichtbaar opengesneden. Met de nieuwe BiG Pack HighSpeed-generatie piekt Krone in 2011 opnieuw. Met dit model is tot 20 procent meer doorvoer bij gelijke dichtheid mogelijk ten opzichte van zijn voorganger.

Een ander duidelijke doorbraak bereikt Krone in 2013 met de BiG Pack HDP II. De HDP II pers staat voor een significante verhoging van de doorvoer en persdichtheid. Deze nieuwe klasse werd mogelijk gemaakt door verandering van talrijke componenten, te beginnen bij de pick-up tot aan de uitvoering met acht dubbele knopers.

 

In 2015 combineerde Krone de eigenschappen van drie BiG Packs in de nieuwe BiG Pack 870 HDP XC MultiBale. De BiG Pack 870 HDP MultiBale HighSpeed dicht het gat tussen de bekende kleine hogedrukpersen en de huidige conventionele grootpakpersen.

Met het 51-messensnijwerk VariCut (VC) in 2016 heeft Krone zijn aanbod compleet voor het maken van kort stro. En in 2017 stelde Krone op de AgriTechnica de balenverzamelwagen BaleCollect voor. De BaleCollect verzamelt tot wel 5 balen op het veld. Op straat volgt de BaleCollect de pers als een aanhangwagen, dankzij de telescopische dissel, op het veld volgt die star achter de pers d.m.v. zwenkwielen.

%d bloggers liken dit: