Knikmops met bosbouwallures

De firma Bergen Boomverzorging uit Schilde is sinds één jaar een enthousiaste gebruiker van de Knikmops 180. Door de ligging, niet ver van de agglomeratie Antwerpen, moeten veel bosbouwopdrachten worden uitgevoerd op relatief kleine bospercelen die enkel toegankelijk zijn via smalle doorgangen. De kniklader met telescopische giek is in korte tijd voor Bergen Boomverzorging een onmisbare werkpartner geworden.

We zagen de Knikmops aan het werk in een verwaarloosd bos met 60 jaar oude canadabomen en we waren onder de indruk van de wendbaarheid en het laad- en trekvermogen van deze kniklader.

SIZED_FOTO_1_KNIKMOPSDe Knikmops type 180 T (T staat voor telescoop) is door de fabrikant, het Belgisch bedrijf Gebroeders Geens uit Hoogstraten, op vraag van de gebroeders Bergen voorzien van een rotator en bomenklem. Hierdoor kunnen omgezaagde bomen, snel op maat worden gezaagd, getransporteerd en geladen. Niet alleen door de joystickbediening maar ook door de hoge opbrengst van de Bosch Rexroth hydraulica reageert de kleine wiellader enorm snel. De beide aangedreven assen met Poclain-wielmotoren zijn uitgerust met een sperdifferentieel. Hierdoor kan er niet alleen in zware omstandigheden worden gewerkt maar treedt er geen zodebeschadiging op wanneer er bijvoorbeeld door de gazon van de opdrachtgever moet worden gereden.

Ondanks de lage bouw blijft de Knikmops in oneffen terrein met diepe wielsporen doorgaan. De onderkant is volledig vlak en de bodemplaat bestaat uit een 3 cm dikke stalen plaat die niet alleen alle vitale onderdelen beschermd maar ook bijdraagt aan de stabiliteit.

De 180 T wordt aangedreven door een viercilinder Kubota-dieselmotor met een vermogen van 45 pk. De motor is beperkt op 2.800 toeren, waardoor hij erg geluidsvriendelijk is voor de omgeving. Een combikoeler koelt zowel de dieselmotor als de olie van de hydrauliek.

De Knikmops 180 T kniklader is uitgerust met een automatische snelkoppeling waardoor hulpstukken snel op en af kunnen worden gebouwd.

 

Tekst en beeld: Jan Ebinger

%d bloggers liken dit: