Kansen om te investeren in agri-food robotica

Met een wereldwijd afnemende populatie van 2 miljard werknemers in de agri-food sector, die repetitieve taken met een korte cyclus uitvoeren, kan robotica het mogelijk maken om de stedelijke samenlevingen in de toekomst te voeden. Robotica speelt een cruciale rol in een toename van de productie met gebruik van minder grondstoffen. Tegelijkertijd voegt het geautomatiseerde productieproces waarde toe aan het eindproduct voor de consument, terwijl ook de voedingskenmerken worden verbeterd.

Het EU-programma agROBOfood wil een pan-Europees ecosysteem uitbouwen dat de toepassing van robotica in de agri-food sector verder zal bevorderen. Daarvoor organiseert zij een matchmaking-event op 10 en 11 februari om robotinitiatieven in contact te brengen met publieke en private investeerders.

Schaalbare robotprojecten in agrovoeding

Als u op zoek bent naar investeringen in het agri-food robotica domein; dan krijgt u hier een goed beeld van interessante projecten met een groot potentieel en impact om te financieren. Als u besluit om deel te nemen, krijgt u de catalogus van alle robotoplossingen die gericht zijn op schaalvergroting. Zodat u genoeg tijd heeft om te beslissen welk project het beste past bij wat u zoekt.

Waarom investeren in agri food robotica?

Plattelandsgemeenschappen in Azië, Europa, Australië en Amerika vergrijzen en de beschikbaarheid van (seizoensgebonden) arbeidskrachten neemt af; terwijl de uitdaging om stedelijke samenlevingen te voeden toeneemt. Robots zijn het antwoord, zowel om een deel van de arbeid op zich te nemen als om de jongere, technisch onderlegde bewoners terug te halen en de steden te voeden.

Duidelijke business cases

In vergelijking met andere agri-technologische domeinen bieden robots duidelijkere business cases die directe arbeidskosten kunnen besparen en niet afhankelijk zijn van klimaat- en waardeketenafspraken.

Nieuwe manier van produceren

Agrovoeding vraagt steeds meer om een nieuwe manier van produceren. Onder andere door de opkomst van (zacht) fruit en biologische groenten, gepersonaliseerd en voedzaam, in op maat gemaakte kleine verpakkingen. Robotica is de meest duurzame manier om aan deze vraag te voldoen.

De volgende investeerders worden uitgenodigd om robotprojecten te financieren

NGO’s die zich richten op duurzame doelen waarbij robots een disruptieve rol kunnen spelen.Gevestigde subsidieadviseurs met een bewezen track record in het verwerven van fondsen voor robotica oplossingen en die een marktgedreven aanpak begrijpen. Incubators en accelerator programma’s die initiatieven met bewezen robotica oplossingen kunnen onderbrengen en financieel ondersteunen. Business Angels / Informele investeerders die op zoek zijn naar interessante robotica oplossingen in de agri-food robotica. Business Angels societies (groepen van Business Angels om risico’s te delen). Durfkapitalisten die op zoek zijn naar levensvatbare oplossingen in Ag-Tech. Coöperatieve Venture Capital (grote (Ag-Tech) ondernemingen met een investeringsstrategie, op zoek naar startups die op het punt staan op te schalen).

Dit project is gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie in het kader van subsidieovereenkomst nr. 825395

Bron: WUR

%d bloggers liken dit: