Joskin Section Pilot voor mengmestverspreiding

 De bepaling van de “Task Controller – Section Control” ISO-standaard zette de deur open voor een rationeel beheer van de gewasbeschermingsmiddelen, zaden en bemesting. JOSKIN past deze norm toe op zijn bemesters en verspreidingsbomen, die nu verschillende secties afzonderlijk kunnen openen/sluiten.

section-pilot-2De Section Control ISO gestandaardiseerde functie maakt het mogelijk om de verspreidingsbreedtes automatisch te beheren, bv. voor de spuiten, meststofstrooiers en precisie zaaimachines, naargelang van de GPS positie en de gewenste overlapping. Anders gezegd: elke GPS die “Section Control” gestandaardiseerde GPS normen aan de “IsoBus” gegevensbus kan sturen, kan gebruikt worden om de secties van eender welk werktuig te besturen, zolang deze laatste door een IsoBus applicatie bediend wordt.

JOSKIN biedt de IsoBus bediening aan op zijn mengmestverspreiders sinds enkele jaren en heeft hiermee al 200 machines ermee uitgerust. Zijn IsoBus applicatie kan nu uitgebreid worden tot de “Section Control” standaard om de verschillende secties van een bemester of verspreidingsboom gekoppeld aan de verspreider automatisch te openen/sluiten.

Een GPS buitenantenne stuurt de positiesignaal volgens de Section Control standaard en de IsoBus applicatie vergelijkt die met de eerder opgeslagen posities om de secties te sluiten ter hoogte van al bewerkte gebieden.

In het kader van steeds preciezere controles van de stikstofverliezen bij de verspreiding, zal zo’n inrichting een groeiend succes kennen om de wettelijke vereisten tegemoet te komen: overlappingen worden zo vermeden, namelijk in aangrenzende lijnen, kopakkers, hoeken en bij het rijden om obstakels. De preciezere beheersing van de verspreiding die eruit komt, maakt het mogelijk om de wettelijke vereisten punctueel niet te overschrijden in deze omstandigheden.  In Nederland is deze techniek trouwens het voorwerp van een steunprogramma.

On deze applicatie te kunnen gebruiken, beheert JOSKIN de verschillende verspreidingslijnen van zijn werktuig door de hydraulische of pneumatische afknijpers te bedienen die de leidingen per sectie sluiten, bv. 12 secties op een JOSKIN Pendislide verspreidingsboom van 12m. Iedere sectie van één (of meerdere) afknijper(s) wordt bestuurd door een onafhankelijk elektroventiel. Daarbij kunnen de buitensecties aan elke zijde tot een enkel element beperkt worden (één buis op een Pendislide) om een besturing zo precies als het precisieniveau van de GPS (20 cm) te garanderen.DSC_8213b-mail

De IsoBus aansturing meet ook het verschil van druk of debiet dat het gevolg is van een sectieonderbreking en bedient de hoofdtoevoerafsluiter van de snijverdeler in overeenstemming daarmee om zo het gewenste strooivolume te bewaren.

%d bloggers liken dit: