John Deere nieuws voor 2017

Onlangs toonde John Deere te Bruchsal (D) een aantal nieuwigheden voor 2017 aan de verzamelde landbouwpers. De vestiging te Bruchsal is naast het Europse onderdelen- en distributiecentrum ook de productieafdeling voor de cabines van de tractoren van de 6-serie en de oogst- en zelrijdende spuitmachines van John Deere.  

Nieuwe functies op maaidorsers van de S-serie
Voor 2017 wordt de S-serie uitgebreid met een aantal functies die de capaciteit en het bestuurderscomfort verhogen.

Actieve terreinaanpassing
De nieuwe optie van actieve terreinaanpassing (ATA) stelt de kortstrozeef, zeef en ventilator van de zeefkast automatisch af in hellend terrein, waardoor tot 30 procent meer productiviteit kan worden bereikt op hellingen tot 10 graden. Bij het bergopwaarts rijden gaan de kortstrozeef en de zeven open terwijl de ventilatorsnelheid wordt vertraagd. Bij het bergafwaarts rijden neemt de ventilatorsnelheid toe terwijl de kortstrozeef en de zeven sluiten. Dit helpt bij het reduceren van afvalvolume met tot 50 procent. Het ATA-systeem houdt rekening met de graansoort die wordt geoogst en wijzigt de instellingen van de kortstrozeef en ventilator in overeenkomst met het te oogsten product. Bij koolzaad, dat gevoelig is voor wijzigingen in de ventilatorsnelheid, worden de instellingen voor de kortstrozeef en zeef eerst gewijzigd, terwijl bij maïs de ventilatorsnelheid prioriteit heeft.

Makkelijker werken in een onregelmatig gewas
Het hydraulisch afstelbare invoerkanaal op de nieuwe maaidorsers van de S-serie stelt de bestuurder in staat om het maaibord hydraulisch te kantelen vanuit de cabine en om de maaihoogte onderweg te wijzigen. Kantelhoeken en maaihoogtes kunnen ook worden opgeslagen in de 1/2/3-knoppen op de multifunctionele hendel van de cabine. De bestuurder kan daardoor gemakkelijk de kantelhoek en maaihoogte aanpassen aan staande of liggende gewassen. Deze optie is beschikbaar op alle maaidorsers van de S-serie voor vlak land voor het seizoen 2017.

Transportsnelheid tot 40 km/u
Voor het reduceren van de transporttijden en het besparen van brandstof, is nu een optionele transportsnelheid van 40 km/h en motortoerentalbeheer beschikbaar op de S680-, S685- en S690-maaidorsers naast de S670-, T560- tot T670- en W660-modellen. Voor dagelijks onderhoud worden opties zoals een nieuwe luchtcompressor en compartiment voor een gereedschapskist geïntroduceerd voor de maaidorsers van de S-serie.

640PF Premiumflow-voorzetstuk
Het 640PF Premiumflow-voorzetstuk is ontwikkeld om te dorsen bij alle soorten oogstcondities. De vijzel van 76 cm verwerkt groen en hoog koolzaad in de maaidorser. De riemsnelheden zijn hydraulisch verstelbaar voor een duurzame invoer van staande of liggende gewassen over de volledige maaibreedte van 12,2 m. Het voorzetstuk kan 100 mm omhoog of omlaag bewegen om de maaibalk te beschermen, wanneer wordt gedorst in ongelijk terrein. Een gesplitste vijzel en haspel alsook een gesynchroniseerd dubbel messensysteem zijn nu standaard op het 600X-voorzetstuk.

Nieuw maaibord en opties voor W-serie
Vanaf 2017 worden de bestaande 300R-maaiborden vervangen door de 600R-voorzetstukken op alle maaidorsers van de W400-serie. Door de grotere diameter van de inlaatvijzel en de roestvrij stalen invoerplaten biedt dit voorzetstuk op de W440 een betere invoercapaciteit.

De W330-maaidorser krijgt voor 2017 twee nieuwe opties. Een systeem voor de afstandshoogteregeling van het maaibord waarmee de bestuurder een kopakkerinstelling en een maaihoogtepositie in het veld kan opslaan. Bij  het draaien op de kopakker wordt automatisch de ingestelde positie hervat.

Hiernaast zorgt een automatische regeling ervoor dat het maaibord de grondcontouren volgt en dat de maaihoogte constant blijft.

Nieuwe zelfrijder en R900- en M900-spuiten met aangepast hoogteregelsysteem
Voor modeljaar 2017 zullen de John Deere getrokken veldspuiten van de R900i- en M900-serie, beschikbaar zijn met het BoomTrac Pro-hoogteregelsysteem voor de spuitboom. Nieuw is ook de R4050i-zelfrijder met een tank van 5.000 liter en een spuitboom van 36 m in koolstofvezel.  

Zelfrijder met spuitboom van carbon

De R4050i heeft een spuittank van 5.000 l en is uitgerust met een 36 meter spuitboom van carbon.
De R4050i heeft een spuittank van 5.000 l en is uitgerust met een 36 meter spuitboom van carbon.

Nieuw is dat de spuitboom van de R4050i gemaakt is van carbon. Ten opzichte van een stalen boom weegt de carbon- of koolstofvezeluitvoering 800 kg minder, waardoor John Deere de tankinhoud van de R4050i kon vergroten van 4.000 naar 5.000 l. Eind 2015 nam John Deere de productierechten over van de Argentijnse fabrikant Agro King die gespecialiseerd is in de productie van spuitbomen uit koolstofvezel. Een spuitboom uit koolstofvezel zou zes keer sterker zijn dan een stalen spuitboom en is bovendien roestbestendig.

De R4050i kan worden uitgerust met UltraFlex-banden in de maten 480/80R46 SprayBib of  520/85R42 CerexBib. Door de toepassing van de lichtere koolstofvezelspuitbomen is de gewichtsverdeling beter en komt uit op 48 % op de vooras en 52 % op de achteras.

Sinds de overname van de productierechten van het Argentijnse Agro King monteert John Deere spuitbomen uit koolstofvezel.
Sinds de overname van de productierechten van het Argentijnse Agro King monteert John Deere spuitbomen uit koolstofvezel.

BoomTrac Pro-hoogteregelsysteem
BoomTrac Pro biedt nu een keuze uit drie of vijf sensoropties en is ontworpen voor spuitbomen die worden gebruikt in hellende percelen. Hierdoor zorgt het systeem automatische boomhoogte en  -aansturing van de variabele geometrie voor een  aanzienlijke  betere bedekking bij het spuiten op hellingen  en wordt drift gereduceerd.

 

 

De F441M is een universele rondebalenpers die ontwikkeld is om te werken onder alle soorten gewascondities.
De F441M is een universele rondebalenpers die ontwikkeld is om te werken onder alle soorten gewascondities.

Nieuwe generatie ronde balenpersen
John Deere introduceert een nieuwe generatie oprolpersen met vaste perskamer voor 2017. De F441M zal vanaf februari beschikbaar zijn als speciale silage- en Multicrop-versies, naast de  F441R en C441R.

Alle modellen van de F441-serie krijgen een bredere perskamer, vanaf 1,17 tot 1,21 m, wat automatisch wordt vertaald naar een verhoogd baalgewicht.

Zowel de F441M Multicrop- als de speciale silageperskamers zijn ontworpen voor middelgrote veebedrijven, terwijl de F441R- en C441R-modellen zijn ontwikkeld om te voldoen aan de hoge capaciteitseisen van loonbedrijven en grotere veebedrijven.

De nieuwe John Deere F441M is ontworpen voor bedrijven die één enkele balenpers voor meerdere doeleinden willen gebruiken onder alle soorten gewascondities van nat tot zeer droog. Deze pers heeft een nieuw netbindingssysteem en een nieuw ontworpen deurvergrendeling.

Er is een keuze uit pick-ups van 2 m of optioneel 2,2 m op de R-modellen in combinatie met een MaxiCut HC-rotor met 13 of 25 messen. Naast de standaard pick-up van 2 m, biedt het M-model de 2,2 m pick-up als nieuwe optie alsook RotoFlow HC- of MaxiCut HC-rotors met 13 messen. De 2017 pick-ups zijn versterkt met slijtbestendige Hardox-staalplaten, sterkere aandrijfkettingen voor de rollen van de perskamer, grotere lagers en verbeterde afdichtbescherming.

De C441R-wikkelperscombinatie heeft dezelfde techniek als basis. De wikkelaar heeft een 15 procent snellere wikkelarm, een lange transporttafel en extra brede banden. Dit model is standaard beschikbaar met één enkele as of in optie met een tandemas.

 

Dit artikel verscheen eerder in De Loonwerker 10/2016. Nog geen abonnement? Surf dan snel naar de agroshop!

Tekst: Jan Ebinger Beeld: fabrikant

%d bloggers liken dit: