John Deere introduceert cabinefiets

Werknemers die voldoende bewegen hebben minder risico op chronische ziekten/hart- en vaatziekten en verzuimen minder. Waar veel bedrijven tegenwoordig werken met een verstelbaar bureau, een bureaufiets of sporten op het werk is dit voor een agrariër lastiger. Met de cabinefiets hoopt John Deere nu ook de agrariërs aan het bewegen te krijgen tijdens het werk. “De gezondheid van de agrariër is voor ons erg belangrijk”, aldus John Deere.

Cabinefiets voorkomt langdurig stil zitten
Werknemers zitten op een doordeweekse (werk)dag gemiddeld meer dan 10 uur. Langdurig zitten (sedentair gedrag) verhoogt niet alleen het risico op gezondheidsklachten, maar verhoogt ook de kans op ziekte en sterfte. Bovendien is het risico van langdurig zitten onafhankelijk van aantal uren sporten en bewegen. Dus ook al sporten en bewegen werknemers voldoende in hun vrije tijd, er blijft een risico op gezondheidsklachten als ze te lang achtereen zitten. Daarom is het belangrijk om beweegmomenten in te lassen voor iedereen die door de dag heen regelmatig langer dan een half uur achter elkaar zit.

Aangezien veel agrariërs lang in de tractor moeten zitten kan het nuttige met het aangename gecombineerd worden met de cabinefiets. Tijdens de werkzaamheden op het land kan er in de tractor meegetrapt worden op een cabinefiets die onder het stuur is bevestigd. Op deze manier hoeft een agrariër niet meer 10 uur achter elkaar stil te zitten in de tractor, maar kan hij ook bewegen door een fietsende beweging te maken.

Per dag 30 minuten op de cabinefiets
Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen moeten volwassenen vijf dagen per week tenminste dertig minuten matig intensief (bijv. fietsen of stevig wandelen) bewegen. Dit is het minimale niveau van bewegen om gezondheidswinst te behalen. De cabinefiets kan naast het voorkomen van langdurig stil zitten ook bijdragen aan het intensief sporten. De cabinefiets beschikt over verschillende standen waaronder meerdere sportstanden. In totaal zijn er vijf verschillende voorgeprogrammeerd sportprogramma’s toegevoegd. Tijdens de sportstanden worden er diverse weerstandniveaus gebruikt.

Cabinefiets ook positief voor brandstofgebruik
Naast beweging heeft de cabinefiets ook een positieve invloed op het brandstofverbruik. De cabinefiets kan gezien worden als een soort van windmolen, echter wordt de energie hier opgewekt door het fietsen. Een tractor zal altijd brandstof nodig hebben maar kan brandstof besparen door te fietsen. Een half uur fietsen op de cabinefiets zal ongeveer 0,4 liter brandstof besparen ervan uitgaande dat de tractor dit half uur een matige tot zware inspanning moet leveren.

Vrienden uitdagen met de cabinefiets!
De cabinefiets beschikt ook over een bluetooth functie. Met deze functie kunnen behaalde resultaten worden opgeslagen en gedeeld worden met vrienden. Tevens wordt er momenteel een app ontwikkeld genaamd cabinefiets challenge, waarmee je je vrienden of vriendinnen kunt uitdagen voor een wedstrijd. De challenge kan zich richten op de meeste gefietste kilometers per dag, per week of per maand. Ook is er een challenge waarbij je iemand uitdaagt om binnen 30 minuten zoveel mogelijk kilometers te fietsen. John Deere verwacht dat de app rond 1 mei verkrijgbaar is in de Google Play Store en Appstore.

Eerste cabinefiets wordt 3 april afgeleverd bij Melkveebedrijf Gerryhoeve
Op 3 april zal het eerste demomodel van de cabinefiets worden afgeleverd bij melkveebedrijf Gerryhoeve in Wapenveld. Het melkveebedrijf heeft zich online aangemeld voor dit demomodel. Gedurende deze maand zal de cabinefiets worden getest en zal hier een evaluatie op volgen. John Deere verwacht rond 1 juni de eerste modellen definitief op de Nederlandse markt te kunnen aanbieden. De cabinefiets zal in eerste instantie alleen te gebruiken zijn op een John Deere tractor. Echter wordt er bij een succes wel gekeken naar de mogelijkheid om de cabinefiets om te bouwen, zodat meerdere merken hiermee kunnen werken.

Bron: John Deere , deloonwerker.nl

%d bloggers liken dit: