‘In een lagere frequentie tegen phytophthora spuiten, geeft ons meer ademruimte’

Tijd is geld. Zeker voor iemand als Jean-Pierre Van Puymbrouck die naast zijn groot akkerbouwbedrijf  ook akkerbouwbestuurder is in België. “Een phytophthoramiddel als Zorvec Enicade dat we minder vaak hoeven te spuiten voor een even goede bescherming, is een aanwinst op ons bedrijf.”

“Het aardappelareaal in België groeit. Tegelijkertijd neemt ook de phytophthoradruk toe. Hoewel we de afgelopen jaren door het droge weer minder problemen hadden, is de schimmelziekte altijd aanwezig. En als we niets doen, grijpt phytophthora razendsnel op zich heen zodra het gaat regenen. Alert zijn, is van groot belang.”

Aardappelopslag bestrijden

Dit is wat Van Puymbrouck zijn collega-telers ook adviseert: “Gebruik je ogen in het veld; ken je eigen percelen en weet wat er in je regio speelt. En handel daarnaar.” Hij noemt aardappelopslag als voorbeeld. “Op onze percelen bestrijden we de opslag in een vroeg stadium. Als we naburige percelen zien met aardappelopslag of er staan biologische aardappelen naast dan starten we de preventieve gewasbescherming vroeg op.”

Phytophthora voorkomen

Daarnaast zet Van Puymbrouck aardappelrassen in die weinig gevoelig zijn voor phytophthora: Innovator, Amigo, Markies en Royal. “En naast dat we zelf de weersverwachtingen in de gaten houden, gebruiken we de spuitadviezen vanuit de industrie.”

Ruimere spuitinterval

Sinds 2018 zet Van Puymbrouck Zorvec Enicade in tijdens de snelle loofgroeifase. Op het moment dat de aardappelrijen zich sluiten. In een blok van drie keer wordt het middel ingezet. “Dat Zorvec de nieuwe aangroei van het gewas ook beschermt, maakt dat we met een ruimere interval kunnen spuiten. Altijd drie dagen meer dan de geadviseerde interval van andere middelen”, lacht de akkerbouwer. “En dat past bijzonder goed in ons drukke werkschema. In juni en juli zijn we ook druk met de andere teelten. In een lagere frequentie tegen phytophthora spuiten, geeft ons wat meer ademruimte.” Maar belangrijker dan het spuitinterval is dat Zorvec goed werkt tegen phytophthora. “Daar gaat het uiteindelijk om.” Een nadeel? “De hoge prijs; hoger dan andere phytophthora-middelen. Maar als je kijkt naar de prijs per dag bescherming is deze gelijk.”

Farm to fork

Als akkerbouwbestuurder is Van Puymbrouck goed ingevoerd in de plannen van de Europese Commissie voor verduurzaming van de landbouw. “Naar mijn idee past een gewasbeschermingsmiddel als Zorvec bij de uitvoering van Farm to Fork, waarin een flinke reductie van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wordt voorgesteld. Met Zorvec besparen we al 25% aan actieve stof per hectare.”

Over Van Puymbrouck

Van PuymbrouckVan Puymbrouck heeft in Walhain (Midden-België) een bedrijf met 360 hectare akkerbouw. Daarnaast huurt hij jaarlijks zo’n 320 hectare bij voor de aardappelteelt. Naast de teelt van frietaardappelen, heeft hij bieten, cichorei en granen zoals tarwe, gerst, zomergerst en zomerhaver voor de vermeerdering.

Samen met zijn ouders, vaste medewerkers (3,5 fte) en freelancers (2,5 fte) runt hij het akkerbouwbedrijf. Daarnaast is Van Puymbrouk actief als bestuurder in de Belgische Boerenbondorganisatie en als voorzitter van Belpotato, de Belgische brancheorganisatie voor aardappelen.

 

Lees hier alle artikelen van Corteva. 

%d bloggers liken dit: