Imants 48SX voelt zich thuis in zand, löss en leem

De keuze tussen ploegen, spitten en niet kerende grondbewerking is persoonlijk en afhankelijk van de omstandigheden. Waar de ploeg niet aan kan tippen en de spitmachine wel, is werkgangen combineren zoals spitzaaien. De Loonwerker bekeek de Imants 48SX. Een roterende spitmachine voor lichte gronden. 

De Imants 48SX is een roterende spitmachine met een rechte spitas voor zand-, löss- en leemgronden. De SX serie loopt van de 27SX voor trekkers tot 70 pk tot de 57SX voor trekkers vanaf 250 pk. De 48SX is geschikt voor trekkers tussen 140 en 250 pk en een populaire spitmachine bij loonwerkers en akkerbouwers. Het model is robuuster, platter en lichter gebouwd dan de in 2013 opgevolgde voorganger 47SX.

Volgens Jeroen Geerts, operationeel directeur bij Imants, is het spitten met een roterende Imants spitmachine te vergelijken met de ontstekingvolgorde van een motorblok. Deze zorgt ervoor dat de as in balans blijft door links en rechts van het midden afwisselend te spitten. Achter de spitas bevindt zich de aangedreven harkrol. Imants ontwikkelde deze rol in 1973 met als doel stalmest, gewasresten en andere organische stof onder te werken. Het eigenlijke effect van de harkrol komt voor rekening van verende tanden op de rol.

In de januari uitgave van De Loonwerker vertellen Achten R. BVBA (Lokeren), Varkenshouderij Beulink uit Nieuw Weerdinge (Drenthe, NL) en WTC de Kempen uit Vessem (Noord-Brabant, NL) over hun ervaringen met de Imants 48SX.

%d bloggers liken dit: