Homburg levert hard bewijs meeropbrengst precisie zaaien

Ruim vijf jaar is Homburg Holland inmiddels in Nederland en Vlaanderen actief om de Väderstad zaai- en grondbewerkingsmachines te promoten en te verkopen. Een belangrijk en effectief instrument vormen de demotours. Telers van uiteenlopende gewassen zien hierbij direct de voordelen in de praktijk. Zo mocht bijvoorbeeld de Väderstad Tempo zich op veel belangstelling verheugen. In samenwerking met Groeikracht Zuid wordt dit groeiseizoen een praktijkproef uitgevoerd.

Groeikracht omvat een kennisbundeling van vooraanstaande loonwerkers en ruwvoerexpert Marc de Beer. Het beste teeltadvies staat centraal, waarbij de focus ligt op bodem en het gewas. In de strokenproef worden verschillende maiszaaimachines niet alleen beoordeeld op opkomst en plantafstand, maar ook op opbrengst, droge stof en voederwaarde. Väderstad specialist Marijn van den Akker: ‘Met deze praktijkproef steekt Homburg opnieuw haar nek uit om aan te tonen dat de Väderstad Tempo resulteert in een betere opbrengst. Eerdere proeven toonden reeds een opbrengstvermeerdering aan op basis van extrapolatie. Als voorloper in innovatieve zaaitechniek toont Homburg dit ook daadwerkelijk met deze praktijkproeven aan. Daarnaast blijft Homburg actief in het veld met demo combinaties. In tegenstelling tot 2017 zullen niet één, maar twee Väderstad Tempo zaaimachines als demo worden ingezet in Nederland én Vlaanderen.’

Geschikt voor alle gewassystemen
De Väderstad Tempo is niet alleen geschikt als maiszaaimachine, maar kan ook worden ingezet voor de teelt van sperzie-, tuin-, sojabonen, bieten, koolzaad, pompoenen en zonnebloemen. Met name op het gebied van precisie, kwaliteit en capaciteit gooit de Väderstad Tempo hoge ogen en is het uiteindelijke rendement per hectare hoger dan bij concurrerende merken.

Precisiezaaien met hoge snelheid
De Väderstad Tempo is bestand tegen zeer uiteenlopende omstandigheden en overtreft verwachtingen qua snelheid, accuratesse en terugverdientijd. De rijeenheden zijn geconstrueerd voor hoge snelheden bij zowel conventionele, beperkte als ploegloze grondbewerking. Dankzij het ontwerp van de Tempo kan de gebruiker zowel diep als ondiep zaaien op hoge snelheid. De zaadbakken hebben een inhoud van 70 liter en bij de parallelverstelling is een extra druk van 150 kg per rij mogelijk. In combinatie met het gewicht van de machine zelf ontstaat een maximumbelasting van 325 kg per rijeenheid, wat van belang is bij directzaaien en diepzaaien met een zeer hoge snelheid. Door de hydraulische gewichtsoverdrachtregeling per row-unit is de druk van de machine juist weg te nemen wanneer er ondiep of na een intensieve grondbewerking bijvoorbeeld ploegen gezaaid moet worden. De zaaidiepte is gemakkelijk instelbaar met een hendel die de verhouding regelt tussen het dieptewiel en de zaaischijf.

Combizaaien
Combizaaien zorgt voor een betrouwbare nutriëntenvoorziening, die vaak resulteert in een beter oogstresultaat. Door de nutriënten tijdens het zaaien toe te voegen zijn bovendien minder werkgangen nodig. Combi-zaaien is belangrijker bij de teelt van rijgewassen dan bij granen, omdat de kunstmest op een geschikte afstand van het zaad wordt aangebracht. Bij een precisiezaaimachine is het tevens van belang dat de kunstmestkouters het grondoppervlak niet zodanig verstoren dat dit effect heeft op de dieptewielen op de rijeenheden. Dat zou de zaaidiepte of het zaaibed beïnvloeden en nadelig zijn voor de ontkieming. De kunstmestkouters zijn veerbelast en hebben een maximale belasting van 150 kg per kouter, wat een prima werkresultaat oplevert, zelfs bij directzaaien.

Tevreden gebruikers
Väderstad Tempo kent inmiddels een grote schare fans. Een tevreden Väderstad Tempo-gebruiker is Loonbedrijf Gebr. Van Eijck uit Alphen: ‘De veelzijdig inzetbare van de Väderstad Tempo precisiemachine, snelheid en capaciteit, in combinatie met de zeer goede (zaai)kwaliteit, zijn voor ons echt van meerwaarde. Snelheid én precisie verenigd in één machine. Tevens heeft de machine gemakkelijke zaaidieptecontrole, ongeacht de grondsoort en zorgt de parallelconstructie met dieptewielen naast de zaaischijven voor een goede zaaidieptebewaking. Zo verdient de Väderstad Tempo zich snel terug. Technische support vanuit de Homburg Academy wordt eveneens bijzonder op prijs gesteld.’

%d bloggers liken dit: