Holmer Terra Felis 3 muis: in 11 jaar tijd écht volwassen geworden

De Terra Felis 3 is de derde generatie bietenmuis van het Duitse Holmer. Ten opzichte van zijn voorganger springt, ook letterlijk, vooral de beweegbare liftcabine in het oog.

In 1979 startte Holmer uit het Zuid-Duitse Eggmühl met de bouw van getrokken suikerbieten reinigers/laders. Eveneens uit Eggmühl afkomstig is de zelfrijdende zogenoemde Fischer muis die in 1982 door zijn ontwikkelaar Erich Fischer werd gepatenteerd en waaraan de (bieten)muis zijn naam schijnt te danken. Vervolgens ontwikkelde Holmer in 1993 de eerste zelfrijdende muis met een opnamebreedte van 8 meter breed en een losarm van 12 meter lang.

De effectief 9,5 m brede opname beschikt over drie groepen rollen met een diameter van 140 mm. Holmer patenteerde de opname waarmee de reinigingsintensteit per knopdruk aan te passen is aan de omstandigheden.

De liftcabine is hydraulisch te heffen tot 5,1 m en is eveneens 1,24 m naar achteren te verplaatsen. Opvallend is het lage geluidsniveau dat Holmer claimt: slechts 68 dB(A). Holmer bouwt de cabines in eigen beheer.

Lees het volledige artikel met gebruikerservaringen in De Loonwerker van december.

%d bloggers liken dit: