Holaras UM/UR uienrooicombinaties: trend naar breder rooien zet door

Als fabrikant is Hoopman Machines veel minder bekend dan de merknaam waaronder het bedrijf zijn landbouwmachines vermarkt: Holaras. Een van de akkerbouwproducten is de UM/UR uienrooicombinatie. 

In de Benelux zijn de UR 135 en de UR 205 op respectievelijk en 1,50 en 2,25 m spoorbreedte in de driepunt achter de belangrijkste modellen. Belgische telers en loonwerkers schakelen momenteel en masse over van de UR 135 op de UR 205. Sinds 2013 is de UM/UR 300 combinatie op de markt geschikt voor twee bedden van 1,5 m breed of een bed van 3,0 m breed. Die breedte wint sterk aan populariteit vanwege de grote capaciteit, de mogelijkheid om brede banden te monteren en omdat een persoon het werk van twee 1,5 m brede rooicombinaties kan doen.

De bredere in frontaanbouw gemonteerde UM uienloofmaaiers maaien niet alleen het loof af, maar rooien ook in combinatie met de UR 285-F. Anders zou het ook niet mogelijk zijn om met brede banden te werken. In het geval van een UM 300-F maaien vier dubbele messen het uienloof van een of twee bedden en legt het zijdelings af.

In de meeste gevallen wordt de UM 300-F in de front gevolgd door een UR 205 in de driepunt. Op zich zouden een UR 170 of zelfs een UR 135 ook voldoende breed rooien, ware het niet dat ook het zeefoppervlak groot genoeg moet zijn. Er is in toenemende mate belangstelling voor geavanceerdere en luxe uitgevoerde uienrooicombinaties.

Lees het volledige artikel met gebruikerservaringen in De Loonwerker van september.

%d bloggers liken dit: