Hardi veldspuiten: wegwijzend aan het roer, ook aan de wind

Het Deense Hardi is een echte veldspuitenspecialist. Vooral de introductie van de Twin-luchtondersteuning legde het bedrijf geen windeieren. De Navigator en de Commander zijn momenteel de belangrijkste getrokken modellen voor de Benelux.

Volgens Tom Vossen van importeur Distritech is de Navigator het meest verkochte model bij Belgische loonwerkers. Dee Commander is dan weer het populairst in Nederland, aldus productspecialist Ron Smit van importeur Homburg.

De Navigator kent tankgroottes van 3.000, 4.000, 5.000 en 6.000 liter waarbij de 3.000 liter het populairst is. Bij de Commander wordt de 4.500 l uitvoering het meest gekozen in combinatie met een Twin Force spuitboom van 33 of 34 m breed. Hiernaast zijn ook tankinhouden van 3.300, 5.500 en 7.000 l leverbaar.

Luchtondersteuning biedt verschillende voordelen voor zowel gewas, teler, loonwerker als milieu. Dat begint bij de doppen en de driftreductie: 50% driftreducerende doppen worden in combinatie met lucht 97,5% driftreducerend en 75% driftreducerende doppen worden zo 99% driftreducerend. Er wordt al snel ruim 50% minder water gebruikt en de vuistregel is 25% minder middel. Ook qua investering geeft Twin Force een voordeel, namelijk 13% MIA/Vamil in Nederland en 30% VLIF in België.

Lees het volledige artikel met gebruikerservaringen in De Loonwerker van augustus.

%d bloggers liken dit: