Grimme Rootster: eenvoudige en lichte rooier mét goede capaciteit

Getrokken bietenrooiers zijn dun gezaaid. De meeste merken concentreren zich op zelfrijdende bunkerrooiers met Grimme als uitzondering. Hun Rootster vindt zijn weg naar akkerbouwers en loonwerkers die met licht materieel willen rooien.

Een jaar of 11 geleden zag Grimme vraag ontstaan naar getrokken bietenrooiers op de Franse markt. “In het verleden waren er diverse Franse aanbieders van getrokken rooiers, maar verschillende van hen stopten met de productie ervan”, zegt verkoopadviseur Otto Strijk. “Mede daardoor kwamen akkerbouwers en loonwerkers bij ons terecht.” De fabrikant ontwikkelde daartoe de Rootster 604: een getrokken zesrijige rooier met een kleine 4 tons (6 m3) bunker.

Grimme staat bekend als voorstander van rooiwielen en voert die filosofie ook door op de Rootster. Die is leverbaar met zowel bodemaangedreven Oppelwielen als hydraulisch aangedreven rooiwielen. In de Benelux wordt altijd gekozen voor de hydraulisch aangedreven variant omdat je daarmee volgens de fabrikant zowel suikerbieten als chicoreipennen als het ware de grond uit trekt zodat er relatief weinig grondtarra aan de knol blijft hangen en de punt zoveel mogelijk intact blijft.

De rooiwielen werpen de knollen met behulp van een uitwerpas op een dwarsrollenbed met een gladde en twee spiraalrollen voor de eerste reiniging. Het dwarsrollenbed is leverbaar met kleine rollen voor op zwaardere grond en met grote rollen voor op lichtere grond. Na het rollenbed volgen drie reinigingszonnen waarvan de eerste 1,7 m groot is en de twee volgende 1,35 m.

Lees het volledige artikel met gebruikerservaringen in De Loonwerker van december.

%d bloggers liken dit: