Grimme Harvey.one: een autonome rooier

Grimme presenteerde op Agritechnica de Harvey one. De Harvey one is een zelfrijder op rupsonderstel die, zoals de naam al doet vermoeden, per werkgang maar één rij rooit. De machine heeft dan ook compacte afmetingen en is vooral bedoeld om zoete aardappelen te rooien, een zeer gevoelig gewas. 

De vraag naar zoete aardappelen stijgt enorm in Duitsland, maar ook in verschillende andere landen. Vaak worden de zoete aardappelen geïmporteerd uit andere landen, maar steeds meer lokale landbouwers wagen zich aan de teelt. De zoete aardappel is echter zeer kostbaar en gevoelig gewas en wordt daardoor vaak gerooid met de hand. Door de stijgende vraag ontwierp Grimme samen met Schmiede.one, een start-up uit Düsseldorf dat door Grimme is opgericht, de Harvey.one. De machine kan door het veld autonoom navigeren op een rupsonderstel zodat de chauffeur plaats kan nemen aan de leestafel.

Het rooien gaat door op basis van de  rugopname van Grimme. Het gewas komt na de opname op de zeefband en met minimale valhoogte op een gesloten kunststofband van de leestafel. Daar kunnen vier personen staan om het afval te sorteren en de zoete aardappelen voorzichtig in de kisten te leggen. Om alles aan te drijven maakt de Harvey.one gebruik van een driecilinder dieselmoter van 37 pk. Voor een minimale bodemdruk en optimale tractie is de zelfrijder op een rupsonderstel gezet. Zowel de rijaandrijving als de zeefbanden kunnen traploos in snelheid worden versteld, zodat de bediener op wisselende omstandigheden kan reageren. Sensoren, veldnavigatie en 3D-objectherkenning zijn van belang om de machine autonoom te laten navigeren. Het is ook mogelijk om met de Harvey.one andere gewassen te rooien zoals aardappelen en uien.

%d bloggers liken dit: