Göweil perswikkelcombinatie: robuust en net even anders

Sinds 2015 heeft het Oostenrijkse Göweil een eigen rondebalenpers in het programma. Een pers met enkele onderscheidende technieken en zodanig robuust gebouwd dat er na 100.000 balen nog markt voor moet zijn.

Het inbouwen van persen van collega fabrikanten in de perswikkelcombinaties en het servicen ervan, waren voor Göweil uitgelezen mogelijkheden om bij fabrikanten van balenpersen ‘in de keuken te kijken.’ Het is dan ook niet verwonderlijk dat de G-1 een doordachte machine is die op verschillende punten nét even anders in elkaar steekt dan de meeste andere rondebalenpersen.

Met behulp van een geprofileerde intrekrol wordt het gewas naar de stervormige rotor met acht Hardox tandrijen geleid. De intrekrol en de gewasinvoer bóven de rotor langs, moeten ertoe leiden dat het product optimaal gesneden wordt, ook al is het droog, nat, kort of lang. Volgens Göweil laat het aangedrukte product zich, net zoals sla op een bord, beter snijden.

De perskamer heeft 18 relatief dikke rollen die aan de binnenzijde verstevigd zijn met dwarsverbindingen. Ze worden aan de rechterzijde aangedreven en zijn gelagerd door dubbele tonlagers. Net als bij de perswikkelcombinaties met carrier frame, gebruikt Göweil dezelfde G5040 wikkelaar voor de eigen perswikkelcombinatie.

Lees het volledige artikel met gebruikerservaringen in De Loonwerker van juni.

%d bloggers liken dit: