Göweil G-1 F125 rondebalenpers

Göweil, de bekende Oostenrijkse fabrikant van onder meer wikkelaars en maïspersen, stelde afgelopen zomer hun eerste eigen rondebalenpers voor. De G-1 F125 is een pers met vaste kamer van 125cm en kan gecombineerd worden met een wikkelaar.

sized_G-1 Neuheiten-RotorDe invoer van het gewas gebeurt met een pick-up van 220cm die pendelend is opgehangen. Oneffenheden tot 15cm hoogteverschil zijn geen probleem. 6 tandenrijen met een tandafstand van 51mm brengen het gewas naar de snijrotor die overtop draait. Hierdoor wordt het gewas over de rotor naar de messen gebracht. De pers is uitgerust met 30 messen, de theoretische snijlengte bedraagt 35 mm. Doordat de rotor overtop draait en de snijinrichting boven de rotor zit kunnen de messen gemakkelijk vervangen worden zonder dat men daarvoor onder de machine moet kruipen.
Eventuele verstoppingen worden automatisch verholpen door het Automatic Flow Control systeem. Dit systeem opent bij een gedetecteerde verstopping automatisch de messen, wanneer de verstopping doorheen het gewaskanaal gepasseerd is plooien de messen terug op hun plaats.

sized_G-1 Presskammer offen 1De vaste perskamer bestaat uit 18 rollen en pers balen van 120 op 125 cm. Het binden van de geperste balen kan zowel met net als met film. De machine kan uitgerust worden met 1 houder voor het net of de film of met een dubbele houder zodat gemakkelijk kan gewisseld worden tussen beide bindsystemen.
Om de pers te trekken zijn 3 verschillende dissels mogelijk. Een vaste dissel is standaard voorzien, maar eventueel kan ook gekozen worden voor een hydraulisch verstelbare dissel met of zonder vering.
Standaard staat de pers op 500/60-R22.5 banden, maar optioneel kan deze ook op 600/50-R22.5 of 700/40-R22.5. Omwille van het gewicht (5580kg) zijn deze laatste banden geen slechte keuze.

sized_Kombi 2De G-1 F125 kan ook in combinatie met een wikkelaar en krijgt dan als aanduiding G-1 + G5040 Kombi.  De wikkelaar heeft een vaste wikkeltafel met   rondgaande wikkelarmen.  De perswikkelcombinatie staat op een tandemas met banden van 500/50-17.  Er kunnen tot  10 rollen wikkelfolie meegenomen worden.

De pers is standaard uitgerust met een centraal smeersysteem. De aandrijving van de perskamer en de gewas-invoer verloopt gescheiden. De inkomende aftakas wordt gesplitst, links loopt de aandrijving van de perskamer, langs rechts loopt de aandrijving van de pickup en snijrotor.
De aansturing van de machine gebeurt automatisch via het Profi Program Control systeem dat Göweil al langer gebruikt. Indien nodig kunnen alle handelingen ook manueel via de bediening aangestuurd worden.

%d bloggers liken dit: