Giant wiellader onmisbaar voor eerste drijvende boerderij ter wereld

In de haven van Rotterdam is de eerste drijvende boerderij ter wereld gerealiseerd. Onder de naam “Floating Farm” is een zelfvoorzienende en circulaire boerderij gebouwd met plaats voor 40 koeien. Voor boer Albert Boersen is zijn GIANT D337T onmisbaar voor het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden vanwege zijn veelzijdigheid en compactheid.

Het idee van een drijvende boerderij is tot stand gekomen door verschillende factoren. De bevolking is steeds meer geconcentreerd in en rond grote steden, door de snel groeiende wereldbevolking wordt land steeds schaarser en er zijn grote afstanden tussen zuivelproductie en zuivelgebruikers. Met een drijvende boerderij in de stad produceert Floating Farm voedsel op de plek waar mensen wonen. De boerderij werk zo veel mogelijk zelfvoorzienend en circulair. Zo voorzien drijvende zonnepanelen voor de energie, wordt regenwater opgevangen en gezuiverd en komt het voer voor de koeien grotendeels uit de stad. Het menu voor de koeien bestaat uit bierbostel, zemelen, aardappelschraapsel en gras van sportvelden en golfbanen uit de stad.

De melk wordt verwerkt tot verschillende zuivelproducten en is niet alleen bij Floating Farm te koop, maar tevens bij bij filialen van een supermarkt en een horecagroothandel. Het droge gedeelte van de mest wordt verkocht aan sportvelden waar het gras vandaan komt en mensen met een volkstuintje of balkon.

D337T en MVB800 voor het instrooien van de ligboxen

Compact van gewicht en formaat

“Vanwege de loopbrug en beperkte ruimte of de boerderij waren we op zoek naar een machine met laag eigen gewicht en compacte afmetingen,” verklaart boer Albert. “De loopbrug kan 3,5 ton aan en daar blijft de D337T (2.100 kg bedrijfsgewicht) met aanbouwdeel en lading onder. Het knikpunt en de beperkte breedte zorgen ervoor dat de wiellader een korte draaicirkel heeft en we goed uit de voeten kunnen. Op deze boerderij is namelijk veel minder ruimte als op een traditionele boerderij.”

Beperkte ruimte vroeg om een compacte machine

“Kan geen dag zonder”“Met de D337T hebben we voor verschillende GIANT aanbouwdelen zodat alle werkzaamheden met één machine uitgevoerd kunnen worden. We hebben een pelikaanbak, volumebak, balenklem, palletvork en MVB800 instrooibak. Iedere dag gebruiken we de kniklader voor enkele uren en we kunnen geen dag mee zonder. De mest wordt bijvoorbeeld door een robot verzameld en op de middelste verdieping gescheiden. De dikke fractie wordt opgevangen in de MVB800 en drie maal daags strooi ik de ligboxen in. Op deze manier wordt er een dunne laag ingestrooid zodat deze goed opdroogt.”

De GIANT wordt voor veel meer gebruikt dan je zou denken

“We gebruiken de GIANT voor veel meer dan je in eerste instantie zou denken. Niet alleen voor de standaard zaken zoals het bevoorraadden van de voedermachine met hooibalen van de kade. Maar ook om het voer voor de koeien aan te leveren, zuivel aan wal te brengen en vrachtwagens te lossen. Op het verlanglijstje staan nog een cirkelmaaier en weidesleep voor het onderhouden van het stuk land waar de koeien buiten kunnen grazen.”

Meer informatie? Bezoek tobroco-giant.com

%d bloggers liken dit: