De naam Vande Vyvere is een bekende naam in landbouw- en loonwerkersmiddens, niet alleen omwille van de vele bedrijven met deze naam, maar vooral door de omvang van één bedrijf in het bijzonder, namelijk dat van Vande Vyvere uit Zandvoorde nabij Zonnebeke. Het is niet allen bekend in de eigen regio maar ook ver buiten de provinciegrenzen door de overname van een loonbedrijf in het Oost-Vlaamse Everbeek.
Het loonbedrijf is ontstaan in 1946, na het opkopen van een maalderij door Antoon Vande Vyvere in Zandvoorde. Voordien was men echter al actief met een Flother-dorskast. Hiervoor zorgde stamvader Alois Vande Vyvere samen met zijn kroost bestaande uit één dochter en vijf zonen woonachtig in het dorpje Marialoop nabij Meulebeke. Het is vooral zoon Antoon die de microbe te pakken kreeg van alles wat met landbouwmechanisatie te maken had.De grote doorbraak in het loonwerk kwam er in 1952 met de aankoop van een Claeys MZ. Hiervan werden in de eerste oplage slechts 25 stuks gebouwd, waarvan 4 voor de Belgische markt. Eén van deze 4 was bestemd voor Antoon Vande Vyvere.
In 1971 had men hier een grote Belgische primeur te pakken. De volgende generatie stond immers al klaar, met de zoon van Antoon, Aurel Vande Vyvere. Die maakte toen de gedurfde stap naar het mais dorsen. Zo werd hij het eerste bedrijf in België in 1971 dat mais wist te dorsen dit middels een Clayson M 135, die werd uitgerust met een 4-rijïge maisbek die ingevoerd werd uit de Verenigde Staten. Om het graan te malen had men een, uit Frankrijk afkomstige, omgebouwde Multi Broie-Tout maalderij van doen. Aurel deed door de jaren heen heel wat ervaring op, wat dan ook de volledige overname van het bedrijf van zijn vader in 1976 in de hand werkte.
Sedert 1966 rooide men bieten met twee Stoll-rooiers, maar dit was eigenlijk een nevenactiviteit. Het zaaien ervan gebeurde echter wel op grote schaal. Het rooien van aardappelen gebeurde aanvankelijk met een Dewulf-rooier, die werd opgevolgd door enkele jongere varianten. Om vervolgens over te schakelen op Grimme en tenslotte nog een AVR.
Ook voor het hakselen en zaaien van mais was men goed uitgerust met op een gegeven moment maar liefst 4 zaaimachines en 3 hakselploegen, waarvan eentje de legendarische Field Queen 7655 RD was. Oorspronkelijk werd er in 1964 gestart met hakselen door een Lundell-hakselaar.
Was men voor maaidorsers een graag geziene klant bij New Holland, dan was men dit zeker ook bij de familie De Walsche (DEWA) uit Evergem, zeker op het gebied van landbouwwagens. In 1973 kocht men bij DEWA al de eerste echte silagewagens.
De kernactiviteit bleef uiteraard het maaidorsen, op een bepaald ogenblik was men actief met maar liefst zo’n twaalf maaidorsers. Om de wintermaanden op te vullen werd het eigen machinepark onderhouden, alsook werden heel wat maaidorsers opgeknapt en opnieuw verkocht.
Ondertussen is het loonbedrijf Vande Vyvere al ettelijke jaren stopgezet. De vele landbouwmachines zijn ondertussen vervangen door enkele knappe oldtimers. Het pronkstuk van de verzameling is een Claeys MZ, een unieke machine die niet alleen bepalend was voor de Belgische landbouwmechanisatiegeschiedenis, maar ook de grondsteen wist te leggen voor het grote succes en het vele werk dat dit loonbedrijf heeft gekend.
Deze reportage verscheen eerder in “De Loonwerker 02/2018”. Wil je graag een abonnement? Surf dan snel naar onze agroshop!
Tekst en beeld: deoudedoos.be