Dag iedereen,
Het zit erop! De oogst is gedaan voor 2016. We zijn het 1ste veld tarwe gestart op 25 mei in Rule, Texas en we hebben het laatste veld maïs afgereden in Colby, kansas op 2 november, een avontuur van 161 dagen! 161 dagen van mijn leven die ik zeker nooit zal vergeten en 161 dagen werk en plezier met toffe collega’s en bazen.
Na de oogst volgt natuurlijk de grote kuis van het materiaal. 7 combines, 7 maaiborden, 7 kolvenplukkers, 5 tractoren, 5 overlaadwagens en 12 vrachtwagens met aanhangwagens die hun onderhoud en poetsbeurt hebben gekregen (1 vrachtwagen is “out” met een defecte motor). En om ons seizoen helemaal af te sluiten heeft het bedrijf ons een “factory Tour” cadeau gedaan, een hele week fabrieken bezoeken.
We zijn gestart met de fabriek van Case IH in Grand Island, Nebraska op maandag 14 november. In deze fabriek worden de combines en zelfrijdende maaiers voor Case IH gemaakt, alsook de New Holland combines voor Noord Amerika. Verhouding Case – NH is 85% – 15%. Dinsdag bezochten we de fabriek van Claas in Omaha, Nebraska, waar de Lexion in CAT kleuren wordt gemaakt. Deze fabriek heeft echter enkel een montagelijn, er wordt niets gefabriceerd. Woensdag stond de tractor fabriek van John Deere in Waterloo, Iowa waar de 7,8 en 9R series worden gebouwd, alsook de 6R voor de Noord Amerikaanse markt op het programma. Ook hebben we het John Deere museum bezocht dat 2 jaar geleden werd geopend in Waterloo. Voor donderdag was er niets gepland, dus hebben we een bezoek gebracht aan het John Deere paviljoen in Moline, Illinois. Helaas konden we die week geen rondleiding krijgen in de combine fabriek maar hebben we toch de inkomhal eens bezocht om de tijd wat te doden. En om de week af te sluiten hebben we vrijdag de fabriek bezocht waar ze de John Deere mais planters bouwen. Tot mijn grote verbazing is Vlaanderen goed vertegenwoordigd in Moline, dit ontdekte ik door het naamkaartje van onze gids, “T. Verstraete”. Ik sprak de man aan over zijn naam en vertelde hem dat ik van België afkomstig was, hij vertelde mij dat hij familie had in ” iekloe”, ik moest hem toch vragen om het een 2de keer uit te spreken vooraleer ik door had dat hij “Eeklo” bedoelde. Er was ook een andere gids genaamd “Devrieze” die mij wist te vertellen dat zijn vader van België afkomstig was en zijn moeder uit Duitsland. Blijkbaar zijn er een honderdtal werknemers in die John Deere fabriek met Belgische roots.
Een beetje geschiedenis over Moline
Als ik het internet mag geloven zouden heel wat Belgen, en meer specifiek Vlamingen, die naar de VS emigreerden zich hebben gevestigd in Moline omdat de plaats en het klimaat overeenkwam met dat in Vlaanderen. Er zouden blijkbaar veel Vlamingen zijn tewerkgesteld in de John Deere fabrieken tijdens de 19 en 20ste eeuw. Meer info
Na dit bezoek namen we afscheid van 4 Amerikaanse collega’s en begonnen we aan onze rit huiswaarts, 1050km. Een ideaal moment om mijn laatste verslag te typen.
Deze reis was voor mij de eerste keer in de VS, en dat is mij zeker bevallen! Een mooi land, een aangenaam bedrijf met toffe bazen, toffe collega’s en een compleet andere levensstijl dan in België. Tijdens mijn avontuur heb ik de kans gekregen om een groot deel van de VS te mogen zien en bewonderen.
Naast het landschap heb ik hier natuurlijk ook veel nieuwe vrienden gemaakt. In de eerste plaats mijn eigen collega’s alsook mensen die voor andere loonbedrijven werken. Dit zijn voornamelijk Amerikanen, maar ook mensen uit andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Italië, Colombia, Zuid Afrika, enz… Natuurlijk ook de landbouwers en de plaatselijke bevolking van Colby, enz… Mensen waar ik met veel plezier heb samengewerkt alsook veel leuke avonden heb beleefd! De meeste mensen hier zijn heel vriendelijk en je begint makkelijk een gesprek. Zo hebben Chris en ik ook eens 2 truckers uit Idaho ontmoet die ons met veel plezier hun vrachtwagen lieten zien, om 4u ‘s nachts…. En ja, ook tijdens de vele gesprekken zijn de presidentsverkiezingen al eens ter sprake gekomen.
Hopelijk heb ik ook enkelen onder jullie kunnen warm maken om in mijn voetsporen te treden en beleef je eventueel een gelijkaardig avontuur. Het verruimt je wereld, staat mooi op je CV, je schaaft je Engels wat bij en je hebt 8 maanden (of langer) geen zagende moeder om je heen .
Mocht het loonwerk je niet zo aanspreken kan je nog altijd een andere stage volgen, zoals werken op een groot akkerbouwbedrijf, melkveebedrijf, enz… The Ohio Program biedt zelfs stages aan om golf terreinen te leren onderhouden…
Zoals ik in mijn 1ste verslag vermeldde is dit een stage geregeld door The Ohio State University. Veel studeer werk kwam er echter niet aan te pas. Het enige wat ze van je vragen is om elke maand een klein online formulier in te vullen met wat je zoal geleerd en gedaan hebt. En ben je al afgestudeerd? Geen probleem! Als je onlangs bent afgestudeerd of je hebt voldoende affiniteit met de landbouwsector, ook dan kan je deelnemen aan The Ohio Program.
Ziezo, bij deze komt ook een einde aan mijn 6de en laatste verslag. Ik heb mijn Amerikaans avontuur zo goed mogelijk proberen verwoorden voor jullie en hopelijk was het voldoende interessant om te lezen. En hopelijk heb ik ook een goed beeld heb geschetst over het leven als een Custom Harvester en dat ernaast.
Dus, heb je affiniteit met de landbouw, wil je graag eens je grenzen verleggen en ben je niet bang om een tijdje van huis te zijn, aarzel dan niet en neem contact op met de mensen van The Ohio Program, dan kan je eventueel jouw naam toevoegen op mijn vlag, of kan je je eigen vlag ophangen op je gastbedrijf .
Dank aan de redactie van De Loonwerker voor het publiceren van mijn verhalen, en mij die kans te geven. En natuurlijk ook aan de lezers!
Groetjes.
Bas De Rycke
Colby, Kansas
Vereisten om deel te nemen aan The Ohio Program:
- Leeftijd tussen de 18 en 28 jaar
- Op z’n minst 1 jaar hebben afgewerkt in een hoge school of universiteit (volg je geen hogere studies, dan heb je op z’n minst 5 jaar ervaring nodig om te voldoen aan de vereisen van een J-1 visum)
- De stage die je eventueel zou volgen moet relevant zijn met je studies ( landbouw, tuinbouw, of technisch)
- Een blanco strafblad!
- Wanneer je op een bedrijf werkt met gewassen (zoals ik), wordt het wel aangeraden om tijdig paraat te staan om naar de VS te komen voor je gastbedrijf.
- En uiteraard een goede basis Engels.
Contactpersoon voor The Ohio Program
John Beardmore
Program Coordinator
The Ohio International Intern Program
700 Ackerman Road, Suite 360
Columbus, Ohio 43202
USA
Tel: 614-292-7720
Fax: 614-688-8611
www.ohioprogram.org
Enkele tips dat ik alvast meegeef:
- Wacht op z’n minst tot je 21 bent, aangezien dat de leeftijd hier is waarop je pas alcohol mag drinken. Je wordt er altijd op gecontroleerd wanneer je een bar binnen stapt en/of je een alcoholische drank wil bestellen. Niet dat je noodzakelijk alcohol moet drinken, maar het is soms een beperkende factor wanneer je graag naar een bar wilt gaan met de groep.
- Neem niet te veel kleren mee in je bagage, kledij is hier vrij goedkoop.
Zo hou je ruimte vrij in je koffer voor de dingen die je hier eventueel zou kopen.