Voor veel grondeigenaren is het verhuren van grond voor evenementen best een drempel om over te gaan. Er zullen duizenden mensen je land op gaan en je wilt natuurlijk niet dat het achtergebleven afval zorgt voor letsel aan de maag van vee, de zogenoemde scherp-in gevallen. De Event Farm uit Laren (Gld.) heeft hier een oplossing voor gevonden. Door met de zelfontwikkelde Magneetcleaner het land over te gaan na het opruimen van de festivaltenten, worden ijzerresten van het land verwijderd. “Stilstaan met je hakselaar na een festival wil je natuurlijk niet.”
Een melkveehouder die in de evenementbranche terecht is gekomen. Mark Hakkert, medeoprichter en eigenaar van de Event Farm, zette deze stap. “In 2002 was ik lid van de vereniging Plattelands Jongeren. We werden gevraagd om als vrijwilligers te helpen bij Lowlands. We deden daar een klein klusje, vuilniszakken uitdelen, als ik het mij goed herinner. Dit vond ik leuk om te doen en zo is het balletje gaan rollen.”
De vereniging is vervolgens gevraagd om te assisteren bij het parkeerbeheer. Inmiddels is het een uit de hand gelopen hobby, volgens Hakkert. Ruim achthonderd vrijwilligers helpen jaarlijks de Event Farm bij het organiseren en uitvoeren van evenementen. Nog steeds is basis van dit bedrijf bij Hakkert thuis op de boerderij. “In 2007 zijn we gestopt met koeien melken. Daarna hebben we nog enkele jaren jongvee gehouden. De stal is inmiddels omgebouwd tot opslaglocatie, maar die praktische agrarische insteek, raak je niet zo maar kwijt.”
Magneetcleaner
Veel festivals vinden plaats op agrarische grond. Het festival Down The Rabbit Hole wordt bijvoorbeeld op honderd procent blijvend grasland georganiseerd. “Na één van de eerste edities belde een melkveehouder mij op. Het hakselen ging voor geen meter, want er lag nog heel veel ijzer op z’n land, dat achter was gebleven na het festival. Landbouwgrond heeft veel waarde, dus dit moest anders, vonden wij. We gingen opzoek naar een oplossing. Zo ontstond het idee voor de Magneetcleaner.”
De Magneetcleaner is een zelfontwikkeld hulpstuk om ijzer te verwijderen van kampeervelden en festivalterreinen. De basis van de Magneetcleaner is een Scariflex weidesleep van Joskin met 4,80 meter werkbreedte. De veertanden schrapen het ijzer los uit de grond. Vervolgens pakt een sterke magneet, die achter de weidesleep is geplaatst, het materiaal op. De twee buitenste delen van de magneetcleaner zijn hydraulisch opklapbaar voor transport.

Voorheen was het verwijderen van ijzer op festivalterreinen een wekenlange klus, waarbij kleine delen vaak over het hoofd werden gezien. Nu is voor het opruimen van het festivalterrein van Zwarte Cross, bestaande uit ongeveer tachtig hectare, ongeveer een week nodig. Hierbij wordt al gauw een kuub aan kleine stukjes ijzer opgeruimd. “We komen echt van alles tegen: haarspeldjes, batterijen, gereedschap, maar vooral heel veel tentharingen.”

tachtig hectare, wordt al gauw een kuub aan kleine stukjes ijzer gevonden.
Van A tot Z zelf uitgetekend
De Magneetcleaner is van A tot Z zelf uitgetekend. Het vinden van de juiste magneet was hierbij de grootste uitdaging. De magneetkracht diende namelijk groot genoeg te zijn om al het kleine materiaal uit de grond te trekken. Maar dit is gelukt. Deze magneet kan op acht centimeter afstand boven het land ijzerdeeltjes oppakken.
Case IH CVX 130
Een Case IH CVX 130 rijdt voor de Magneetcleaner. “Er moet een rode trekker voor, dat heb ik altijd gezegd. Natuurlijk zou een lichtere voor kunnen, maar aangezien we hem ook inzetten voor transport, zijn wat extra pk’s niet verkeerd.” Het werken met gps en Trimble auto-steer zorgt ervoor dat verschillende werknemers van de Event Farm gemakkelijk met deze combinatie aan de slag kunnen. “Zonder gps is het moeilijk om te zien waar je al hebt gereden, dat is bijna niet te doen.” Een ander praktisch voordeel van het werken met GPS is dat opdrachtgevers duidelijk kunnen zien dat het volledige terrein is gecontroleerd.
Daarnaast heeft de Magneetcleaner ook een egaliserende functie, waardoor het terrein direct vlak kan zijn gereden. Met name na veel neerslag is deze functie gewenst. Zowel tijdens het feest als voor de organisatie kan een natte bodem namelijk voor uitdagingen zorgen. Toch kan de Magneetcleaner dit over het algemeen goed tackelen. “We kunnen redelijk lang doorrijden onder natte omstandigheden. Het systeem blijft werken en qua insporing valt het mee met deze trekker.”
Versie 2.0
In 2023 werd de Magneetcleaner voor de eerste keer in gebruik genomen. De eerste versie beschikte over RVS-kleppen, waarmee het mogelijk was om ijzer hydraulisch te lossen op vaste locaties. “Een goed idee, maar in de praktijk kostte het te veel tijd om steeds terug te rijden naar de vaste loslocaties. Daarom hebben we dit deel eraf gehaald en aan de zijkant bakken bevestigd. Als je nu met je hand langs de magneet gaat, veeg je zo het ijzer de bakken in. Misschien is dit een stapje terug, maar het werkt in de praktijk sneller.” En staat er dan nog een Magneetcleaner 2.0 op de planning? Hakkert houdt dit idee nog even af. “We ontwikkelen de machine continu door, maar voor nu is er nog geen tweede exemplaar nodig. Wel weet ik, dat als er een nieuwe versie komt, we graag mechanisch nog sterker zouden willen werken. Het rendement gaat nooit naar honderd procent, maar dit kan altijd hoger.”
Loonwerkers in de evenementenbranche
De link tussen de evenementenbranche en agrarische werkzaamheden blijkt toch nog niet zo vreemd te zijn. “We werken veel met melkveehouders voor het krijgen van huurgrond. Voor hun is het soms best een grote drempel om grond te verhuren voor evenementen, maar met de Magneetcleaner hebben we een goede oplossing gevonden voor beide partijen.” De ondernemer ziet daarnaast voldoende kansen voor loonwerkers in de evenementenbranche. “Hun praktische insteek is een pre. Ook weten mensen met agrarische affiniteit net wat beter hoe lang je auto’s door kunt laten rijden bij het parkeren onder natte omstandigheden. Ze weten beter wat het doet voor de grond.” Op dit moment worden al veel loonwerkers ingezet voor het graven van duikers, aanleggen van dammen en het doen van terreinherstel na afloop van het evenement. “En eigenlijk zijn wij met de Magneetcleaner ook een soort loonwerker. We leveren de grond weer schoon en netjes af aan onze agrarische klanten.”
Tekst: Kim Sjoers
Beeld: Ruben Lijzenga