Fella schijvenmaaicombinaties: met bijzondere haakse aandrijving

Fella is een Zuid-Duitse specialist in machines voor de groenvoeroogst uit Feucht bij Nürnberg die zich bij de schijvenmaaiers onderscheidt met onder meer een haakse aandrijving. Voordelen: geen piekspanningen in de maaibalk, lagere vermogensbehoefte en minder geluid. 

In 1918 werd het huidige competentiecentrum voor groenvoeroogst AGCO Feucht GmbH opgericht als Bayerische Eggenfabrik AG in Feucht. Drie jaar later ontstaat de merknaam Fella, afgeleid van het Egyptische woord voor boer Fellache. Zoals vele fabrikanten produceerde de fabrikant de meest uiteenlopende machines en werktuigen totdat het zich in 1980 specialiseerde op machines voor de groenvoeroogst. De fabrikant levert verschillende (triple) schijvenmaaicombinaties waaronder de SM 911 en SM 991. Vanaf 2014 zijn ook de SM 8312 en SM 9314 met Isobus aansturing leverbaar.

De (triple) maaicombinaties onderscheiden zich op een aantal punten waarbij de zogenoemde compacte haakse aandrijving van de maaibalk de prominentste is. Volgens de fabrikant is er slechts één collegafabrikant die een afgeleide hiervan gebruikt. Doordat de gesloten oliebadaandrijving van de maaischijven niet onder, maar achter de maaischijven zit, ontstaat er aan de voorzijde meer ruimte voor de mesjes om te maaien. De overlap van de 50 cm grote maaischijven komt daarmee op ruim 13 cm.

Lees het complete artikel met verschillende gebruikerservaringen in De Loonwerker van juli.

Foto’s Valtra: Jan Ebinger. 

%d bloggers liken dit: