Dewulf geeft hun 4-rijige zelfrijdende aardappelrooier voor 2016 enkele ingrijpend veranderingen mee. Zonder te wijzigen aan het concept wat de rooier zo succesvol maakt, werd aandachtig geluisterd naar de professionele gebruiker in het veld. Daarmee luidt Dewulf de tweede generatie van de Kwatro in.
Dewulf blijft trouw aan het concept van het frontaal rooien. Doordat de rooi-unit voor de rupsen gepositioneerd is, blijven de aardappelruggen ongeschonden. Hierdoor is men in staat om ook in natte omstandigheden langer door te rooien. De rooi-unit is uitgerust met een elektrische dieptecontrole aan de hand van 2 slepers (ADC), aparte rooischaren en grote hydraulisch aangedreven schijven. De rooi-unit wordt ondersteund door een robuust systeem van steunrollen en automatische drukcontrole (APC). Aan de hand van slepers tussen de ruggen, volgt de rooier automatisch de rijen (DAS). Een diabolokit blijft optioneel mogelijk.
Een eerste belangrijke aanpassing is terug te vinden vooraan aan de machine. De integraalloofklapper heeft een verbeterde klepelverdeling gekregen. Dit heeft een positieve invloed op de zuigkracht van de loofklapper. De kap van de loofklapper is grotendeels vervaardigd uit kunststof waardoor het aankleven van grond vermeden wordt. De elektrische dieptecontrole met 2 slepers volgen feilloos de ruggen waarbij een perfecte verpulvering gegarandeerd wordt. Optioneel kan de Kwatro uitgerust worden met een loofklapper met zijdelingse afvoer.
Het rooisysteem bestaat op de 2016-uitvoering uit een korte graafmat gevolgd door 2 zeefkettingen zonder vernauwing. Hierdoor stijgt het zeefoppervlak met maar liefst 11%. Een optionele rotatieve klopper in de graafmat zorgt voor extra zeefcapaciteit. De zeefbanden zijn uitgerust met excenterkloppers en tussen de zeefkettingen in bevindt zich een verstelbare loofrol. Na het zeven komt de productstroom terecht op de egelband die een eerste, intensieve reiniging voorziet. De Kwatro is voortaan ook uitgerust met de Flexyclean reinigingsmodule, die eerder al gemonteerd werd op de RF3060. Na de instensieve reiniging worden de aardappelen over de volledige breedte van de ringelevator verdeeld met de 3-delige verdeelband. De ringelevator is uitgerust met actieve zijwanden die de aardappelen beschermen tegen beschadiging. Bovenin is het mogelijk om in de afvoerband een reinigingsmodule te integreren.
De Kwatro heeft een 17,5 m³ grote bunker. Deze maakt het mogelijk om ook lange percelen door te steken. De nieuwste generatie Kwatro kent een gewichtsvermindering van 15% en kan voortaan achteraan optioneel uitgerust worden met een 125cm brede band van Mitas. Vooraan staat de machine nog altijd op rupsen. Hierdoor blijft het perceel egaal achter en is er minimale bodemdruk en -verdichting.
De Kwatro is uitgerust met een Scania DC13 Stage IV van 500 pk en valt binnen de MIA/VAMIL regeling in Nederland. De motor voldoet aan de meest strenge eisen op gebied van emissienormen. Het toerental wordt op de weg beperkt tot 1.550 rpm en het normale werkbereik ligt tussen 1.250 rpm en 1.750 rpm (afhankelijk van de noden). Op deze manier worden grote prestaties aan een lager verbruik verwezenlijkt. Het dwars plaatsen van de motor heeft voor meer toegankelijkheid gezorgd waardoor de dagelijkse controles en het tanken eenvoudig en snel kunnen gebeuren.
Dankzij zijn modulaire bouw kan de Kwatro naast het rooien van aardappelen, ook ingezet worden voor verschillende groenteteelten. Zo kunnen er onder andere industriewortelen, witloof, uien, knolselder… gerooid worden.