FastBale – Non-Stop persen en wikkelen met Vicon

Stoppen tijdens het persen van ronde balen behoort tot het verleden met de komst van de Vicon FastBale. FastBale is een non-stop perswikkelcombinatie waarbij een voorkamer is geïntegreerd met een perskamer en wikkelaar.   

Perskamer met voorkamerfunctie
De machine is voorzien van twee perskamers in serie, waarbij een aantal persrollen gedeeld worden. Dankzij een voorkamerfunctie, wordt in de eerste perskamer van de FastBale twee derde van de baal gemaakt. Zodra de baal gegroeid is tot zijn ingestelde dichtheid, wordt de gewasinvoer naar de hoofdperskamer gestuurd zodat het persen doorgaat. VI_FastBale_003_kvg_large

Vervolgens opent de voorkamer en beweegt de voorgevormde baal naar de hoofdperskamer waar de baal wordt afgemaakt naar haar maximale diameter van 1.25m. Zodra de baalvorming compleet is, wordt de gewasinvoer weer naar de voorkamer gestuurd, zodat het persen gewoon door kan gaan. Het net wordt om de complete baal gevoerd, de achterklep wordt geopend en de geperste baal verplaatst zich naar de wikkelaar. Dit totale proces stelt de FastBale in staat om continu te kunnen persen zonder te hoeven stoppen.

Non-stop persen en wikkelen
Om de baaloverdracht simpel te laten verlopen is een slim wikkelframe ontwikkeld dat achterop de combinatie gemonteerd is, met behulp van een hefconstructie. Dit stelt de wikkelaar in staat om te kunnen zakken en zo de baal op te vangen, zodra de baal de perskamer verlaat. Hierdoor is een complex transfer systeem overbodig.

VI_FastBale_002_kvg_largeVervolgens wordt de wikkelaar geheven zodat de twee satelliet armen de baal kunnen wikkelen. Anders dan bij de traditionele wikkelsystemen, roteren de satelliet armen in een verticaal vlak om de baal. Zodra de baal gewikkeld is, gaat de wikkelaar omlaag, de achterste rol van de wikkeltafel scharniert omhoog en wordt de gewikkelde baal voorzichtig op de grond gelegd.

 

Na meerdere seizoenen van testen, zal FastBale worden onthuld op de aanstaande SIMA Show, waar het is bekroond voor een zilveren medaille voor innovatie. Verdere ontwikkeling en evaluatie in diverse omstandigheden zal plaatsvinden in 2015, voordat de machine commercieel beschikbaar zal zijn.

%d bloggers liken dit: