Evers Vario-Disc schijveneggen: met verstelbare snijhoek

Evers Agro bouwt al 30 jaar schijveneggen. En al die tijd is de hoek van de schijven al verstelbaar om de werking aan te passen aan de variërende omstandigheden.

Dit jaar is het precies 30 jaar geleden dat het Nederlandse Evers Agro de ontwikkeling startte van de Vario-Disc schijveneggen met schijven met een verstelbare snijhoek. De fabrikant was toen al flink actief op het gebied van grond- en stoppelbewerking met onder meer woelers en ook een éénbalks/éénrijige schijveneg.

De schijveneggen zijn er in 2-balks en 4-balks uitvoeringen. De 2-balks is er als Skyros (star frame), Dulmen (opklapbaar) en als Salerno. De Salerno heeft een robuuster frame en is enkel leverbaar met 56 of 61 cm grote schijven en kent een schijfafstand van 30 cm. De 4-balks Orlov is star en de Senner is opklapbaar. Alle opklapbare types zijn als gedragen uitvoering en met een wielstel leverbaar. De starre 2-balks Skyros met 3 meter werkbreedte is nog steeds de meest verkochte uitvoering.

De snijhoekverstelling doe je standaard handmatig met per rij/balk een spindel en een schaalverdeling. Werk je met twee balken, dan heeft de tweede rij schijven normaal gesproken een iets grotere snijhoek dan de eerste omdat de eerste meer weerstand ondervindt. Het draagt ook bij aan een vlak resultaat. Optioneel is de hoekverstelling ook hydraulisch vanuit de cabine te doen. Dankzij de hoekverstelling is de Skyros ook in frontuitvoering leverbaar.

Lees het volledige artikel met gebruikerservaringen in De Loonwerker van september.

%d bloggers liken dit: