Eerste Göweil-pers in actie

De vorig jaar op de markt gekomen Göweil G-1 F125 rondebalenpers is een professionele machine gefocust op maximale slagkracht. Deze balenpers kenmerkt zich door zijn robuuste bouwwijze en standaard componenten (zoals de pickup, rotor en auto-flow-control) die nieuw, doordacht en verbeterd zijn.

SIZED_DSC_0183“Bij alle rondebalenpersen moet je altijd of in of onder de pers om de snijmessen te verwisselen. Bij deze Göweil rondebalenpers kun je dat aan de voorzijde uitvoeren. Dat is veiliger en wordt veel gangbaarder”, aldus dealer Jan Talma uit Oldekerk (Groningen). Een groot aantal boeren vragen naar kortgesneden product. Ze hebben een mengwagen en kampen dikwijls met problemen met een ronde of vierkante baal om het product er door te krijgen. Kortgesneden gras willen de boeren omdat het voer dan gelijk mooi voor de koe uit elkaar valt. En daar heeft Göweil op ingezet met de ontwikkeling van deze nieuwe balenpers die wij bij loonbedrijf Johan Frens uit Nunspeet voor het eerst aan het werk zien.

De snijlengte is het belangrijkste
Göweil wil kort product en minder folie en de loonwerker wil een machine die storingsvrij uren kan draaien en vele jaren meegaat. “Hij kan korter snijden. De pickup-constructie is afwijkend en de balenpers is veel robuuster. Johan Frens uit Doornspijk is één van de eerste loonbedrijven die deze balenpers heeft gekocht: “Op jaarbasis maken we 14.000 balen en dan moet de machine kwalitatief goed zijn. Vanwege gebreken hebben we met voorgaande balenpersen veel te vaak stilgestaan. We verwachten dat deze nieuwe Göweil rondebalenpers kwalitatief goed werk kan leveren. Jarenlang hebben we vierkante balen geperst. Maar we denken dat deze rondebalenpers zo sterk is dat het de kwaliteit evenaart en wellicht beter is.”

SIZED_GOWEIL KLEP OPENJan Talma: “Bij alle rondebalenpers moet je of in of onder de machine om de snijmessen te verwisselen. Bij deze balenpers kun je aan de voorzijde gewoon rechtop staan en de messen verwisselen. Dit is ten eerste veiliger en het wisselen gaat sneller.”

Johan Frens vertelt: “De eerste ervaring van de machine is goed. Het is een totaal andere machine dan we gewend zijn. De snijkwaliteit en bodemvolging van de pickup is goed. Dit geldt ook voor de invoer en de rotor hoe deze het gras door de messen heen werkt. Deze brengt het dwars voor de messen en het komt er gespreid in. De rotor draait omhoog en daardoor kan het ongedwongen snijden.”

%d bloggers liken dit: