Duport Precisierijenbemester – Nutrishot voor het bemesten van vloeibare kunstmest in de rij

Loonbedrijf Wim Schokker uit Gorredijk (Friesland) reed afgelopen week voor het eerst met de Duport Nutri-Shot Liquiliser tank met een inhoud van 3.000 liter door een maisveld om de worteltjes van de maisplant van extra vloeibare kunstmest te voorzien.

DSC_0305Het bijzondere van deze bemester is dat de aansturing van de te injecteren hoeveelheid vloeibare kunstmest verloopt via de Topcon Cropspec sensoren die op het dak van de trekker gemonteerd zijn. Deze sensoren meten de kleur van het gewas en de computer berekent direct hoeveel stikstof de Liquiliser moet geven voor de optimale groei.

Wim Schokker: “Het voordeel hiervan is dat je dus niet eerst met behulp van drones taakkaarten moet maken en die in de computer moet invoeren. Het gaat gewoon real-time”.

De tank staat op een onderstel met grote 50” Michelin wielen die via de Isobus besturing mee kan sturen met de trekker. De precisierijenbemester voldoet aan de regelgeving 2017 en is fusee-gestuurd. De 6 m brede bemester is voorzien van 16 spaakwielen die 2×2 zijn gemonteerd waarmee 8 maisrijen in één werkgang kunnen worden bemest. Dit is werkbaar voor bijvoorbeeld, mais, aardappelen, prei  of voor andere in op rij staande gewassen. De rijenafstand is variabel van 50 tot 75 cm verstelbaar. Wanneer de gemiddelde snelheid van 8 km/uur wordt aangehouden heeft de precisierijenbemester die opklapbaar is een capaciteit van 4 ha per uur.

 

 

Tekst en beeld: Annelies Bakker

%d bloggers liken dit: