Dorstechniek van CLAAS LEXION laat constante doorvoercurve zien

Precies 25 jaar geleden presenteerde CLAAS de LEXION 480, niet alleen de krachtigste maaidorser ter wereld op dat moment, maar ook een compleet nieuw dorsconcept met nog steeds ongeëvenaarde prestaties onder alle bedrijfsomstandigheden

Stappen naar nieuwe dimensies

In 2019 presenteert CLAAS vier nieuwe LEXION-series, de tweede, nieuw ontwikkelde generatie van de succesvolle grote maaidorsers met meer capaciteit, meer doorvoer, meer intelligentie en nog meer comfort – evenals de grootste graantank * op de markt met 18.000 l en een indrukwekkend loscapaciteit tot 180 l/sec.

De nieuwe LEXION’s, waaronder twee series met het APS SYNFLOW HYBRID dors- en afscheidingssysteem, met de nieuwste motoren van MAN en Mercedes-Benz, zetten opnieuw maatstaven op het gebied van brandstofefficiëntie. Het nog steeds toonaangevende machine-optimalisatiesysteem CEMOS, dat als zelflerend systeem continu gebieden als primaire afscheiding, reiniging, secundaire afscheiding en motorbelasting optimaliseert, speelde hierin een niet te onderschatten rol.

LEXION 8900 TERRA TRAC

In de zomer van 2020 oogstte het huidige vlaggenschip van Harsewinkel, de LEXION 8900 TERRA TRAC, onder praktische omstandigheden ruim 100 t/u tarwe in Groot-Brittannië met een gemiddelde opbrengst van meer dan 70 t/u en graanverliezen van minder dan één procent. De duidelijke sterke punten van de hybride technologie komen naar voren: de doorvoercurve wordt zelfs in de late avond en nacht nauwelijks vlakker bij toenemend stro- en graanvochtigheid. Dit is precies wat boeren en loonwerkers waarderen, naast de uitstekende geschiktheid van de LEXION APS SYNFLOW HYBRID voor veel gewassen.

Tegenwoordig stelt de nieuwste generatie LEXION normen op het gebied van capaciteit, efficiëntie en automatische machine-optimalisatie, met name het vlaggenschip LEXION 8900.

APS SYNFLOW HYBRID-systeem

“Vanwege het grote aantal positieve eigenschappen zal CLAAS ook in de toekomst duidelijk vertrouwen op het APS SYNFLOW HYBRID-systeem in de hogere capaciteitsklassen”, legt Jan-Hendrik Mohr uit, die verantwoordelijk is voor de graanoogst bij de CLAAS-concernleiding. “Dit betekent dat de topklasse van de LEXION beter is uitgerust dan welke andere maaidorser dan ook voor de diverse wereldwijde eisen. Tevreden en dus trouwe klanten over de hele wereld zijn hiervan het beste bewijs. De kosten- en tijdsdruk en de eisen aan comfort blijven echter toenemen, wat onze ingenieurs dagelijks zien als een stimulans voor de verdere ontwikkeling van CLAAS-maaidorsers. “

De hybride dorstechniek is de laatste jaren bij CLAAS uitgerold in de middenklasse. De APS-dorsunit in combinatie met een enkele rotor maakt sinds 2009 deel uit van het TUCANO HYBRID-productieprogramma. Als jongste kind in de CLAAS Hybrid League rolt dit jaar ook een zaadgroene hybride maaidorser van de productielijn in China: de DOMINATOR 370.

Oogstrecord korrelmais

Overigens: het huidige record voor het dorsen van korrelmaïs werd begin november in de VS gevestigd met een CLAAS LEXION 8600 TERRA TRAC. Met LEXION-productspecialist Wes Wortmann aan het stuur, oogstte de hybride machine van klasse 8 maar liefst 2.041 t (57.926 droge bushels) in 8 uur, d.w.z. gemiddeld meer dan 250 t/h. De LEXION 8600 overtreft de vorige recordhouder LEXION 760 TT met maar liefst 84 procent!

Maar: CLAAS is nooit bij records stil blijven staan ​​- de ontwikkeling gaat door…

Bron: Claas Belgium

%d bloggers liken dit: