Door de ogen van… Harrie Hoeben

“Wingssprayer spaart natuur, tijd en geld”

Opgegroeid op de boerderij van zijn ouders waar een gemengd bedrijf werd gerund met runderen, varkens en diverse groente -en fruitsoorten, leerde Harrie Hoeben het (loon)spuiten kennen. Hoeben ging met de zelfrijdende of getrokken landbouwspuit 40 jaar lang op pad en deed veel ervaring op. Nadat in 2003 veel spuitmiddelen van de lijst verwijderd werden, besloot hij te stoppen als loonwerker met spuiten. Maar helemaal stil zitten, deed Hoeben niet. Hij nam gerelateerd aan gewasbeschermingsmiddelen zitting in diverse besturen en kwam vervolgens met een bijzondere spuittechniek, Wingssprayer genaamd, op de markt. Het systeem krijgt steeds meer aanvragen vanuit de markt. Tijd om eens aan tafel te schuiven met de man die uit meer dan 40 jaar praktijkervaring een bijzonder spuitsysteem bedacht.

-Hoe is het op dit moment gesteld met de spuittechniek in de Benelux? “Slecht. Op advies van onderzoekers om drift te beperken hebben overheden van diverse Europese landen ingezet op het gebruik van grote druppels. Dat vind ik een goede zaak omdat deze bij wind niet wegwaaien. Bladbedekking en de werking van de middelen werd echter door onderzoekers volledig uit het oog verloren. Loonwerkers willen ook spuiten wanneer het waait en effectief spuiten. De werking van veel gewasbeschermingsmiddelen hebben onderzoekers uit het oog verloren. Het gewasbeschermingsbeleid is te veel gericht op driftbeperking. Toen de wet in 2000 zijn intrede deed, riep ik al: “Het is het paard achter de wagen spannen”. Ik heb mij toen voor een project ingezet om met behulp van aanvullende techniek drift te beperken. Vanwege de verdeling, de werkzaamheid en efficiëntie van de middelen is het gebruik van fijne druppels aan te bevelen. Fabrikanten weten dat ze met fijne spuittechniek veel effectiever kunnen werken. Wanneer grote druppels van het blad rollen is een deel van het middel niet werkzaam en komt het in het grond- en oppervlaktewater terecht. Het gevolg is een negatief effect van het spuitmiddel. Fabrikanten en boeren zijn door deze wetgeving (gebaseerd op advies van onderzoekers) op het verkeerde been gezet.”

SIZED_WINGSSPRAYER OPKLAPBAAR-Wanneer en waarom is Wingssprayer ontstaan? “De overheid adviseerde in het jaar 2000 om met grote druppels te gaan spuiten. Via Productschap Akkerbouw vond ik een financiering voor mijn project en een stuurgroep vormde vanaf 2002 twee jaar lang onderzoek en schreef deelprojecten uit. Een elftal verschillende manieren werden uitgewerkt om zodoende toch drift te beperken en met fijne druppels te spuiten. Hier kwam het zogenaamde Zweedse sleepdoeksysteem uit voort en dit werd succesvol toegepast. Het systeem is gunstig voor driftbeperking en er kan met fijne druppels worden gespoten. Dat was precies wat we zochten. Toen het project was afgerond, waren de resultaten goed. In samenwerking met TNO heb ik mij de afgelopen jaren in de sleepdoektechniek verdiept, deze verbeterd, getest, patenten aangevraagd en in 2012 officieel met de verkoop van het Wingssprayer-systeem van start gegaan. Wingssprayer maakt gebruik van aerodynamische luchtstromingen. Met behulp van wings worden hele fijne spuitdruppels direct in het gewas gevoerd. Er is minder vloeistof nodig en er rollen geen druppels zonder functie van de bladeren.”

-Wat zijn de voordelen van de wingmethode? SIZED_WINGSSPRAYER CLOSE UP“Eigenlijk is het een vrij eenvoudige methode en het werkt zonder sensoren, elektriciteit, ventilatoren, hydrauliek, kettingen of kabels. Je kan de wings met spuitdoppen op een dure maar ook op een eenvoudige spuitmachine plaatsen. De doppen achter de wings trekken het gewas open en hierdoor kunnen de druppeltjes diep in het gewas spuiten. Met luchtstroming probeer ik turbulentie in het gewas te creëren. Het spuiten gebeurt altijd met kleine druppels (goed voor milieu en portemonnee) voor een betere bedekking en dicht boven het gewas zonder te veel invloed van windvlagen. Bovendien heb je slechts één type spuitdop nodig om omwisselen te voorkomen en minder spuitmiddel door de kleinere druppels. Rijsnelheid is mogelijk tot 20 km/uur en spuiten kan ook als het waait.”

Meer lezen over Harrie Hoeben en de Wingsprayer? Neem dan snel een abonnement op De Loonwerker!

%d bloggers liken dit: