Dominoni kolvenplukkers: Italiaanse souplesse in de maïs

Bij het horen van de naam Dominoni gaat er niet bij iedere loonwerker direct een belletje rinkelen. De Italiaanse fabrikant van maïskolvenplukkers, zonnebloemplukkers en maaiers voor gehele plant silage (GPS) staat deze maand in de kijker met de maïskolvenplukkers.

Dominoni is gevestigd in het Noord-Italiaanse Camisano. Daar startte het bedrijf ruim 50 jaar geleden met de ontwikkeling van eigen kolvenplukkers. Momenteel bouwt men jaarlijks zo’n 2.000 plukelementen en met gemiddeld 8 rijen zijn dat 250 maïskolvenplukkers. In België en in Nederland zijn vooral de 6 en 8-rijers populair. De Loonwerker sprak er met drie gebruikers die tesamen vijf Dominoni plukkers aan het werk hebben.

Loonbedrijf Kerkhofs (Meeuwen-Gruitrode) – Claas Mega 360 met 6-rijer en Tucano 450 met 8-rijer

“Op Agribex 2009 viel de onderhoudsvriendelijke constructie op. Na 4 seizoenen kunnen we bevestigen dat dit effectief klopt. De voorzetstukken zijn zeer gemakkelijk te onderhouden, met weinig sleutelwerk. Ook de slijtage valt zeer goed mee.” Kerkhofs oogst jaarlijks 550 hectare korrelmaïs met beide maaidorsers.

Loonbedrijf Gebr. Jansen (Vlagtwedde) – New Holland TX 34 met 6-rijer en CX 780 met 8-rijer

“Het aantal hectares maïs voor CCM is voor ons vrij stabiel, maar het aantal hectares korrelmaïs fluctueert sterk. In een topjaar dorsen we in totaal 1.000 ha en dit jaar verwacht ik maar 200 ha. Vooral in gelegerde maïs hebben we veel minder verlies dan met ons vorige merk”.

Van Asseldonk (Erp) – New Holland CR9060 met 8-rijer

“De bek kan ver omhoog waardoor je overal goed bij kunt. Een ander voordeel van de Dominoni is dat je vrijwel nooit kolven verliest. We hebben ook geen last van kolven die terugspringen. De aankoop van de plukker 5 jaar geleden was eigenlijk een gok, maar achteraf bekeken hebben we een goede keus gemaakt.”

Lees het complete artikel en de gebruikerservaringen in De Loonwerker van oktober.

%d bloggers liken dit: